Palkovics László bemutatta a magyar AI-stratégiát

2020.09.08. 13:51

A mesterséges intelligencia 2030-ra 11–14 százalékot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen, ahol bemutatta az ország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiáját.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Magyarország 2030-ig tartó idõszakára szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája ismertetésén a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában 2020. szeptember 8-án.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A stratégia szervezeti hátteréről megjegyezte, Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre. Már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül szeretnének a jövőben minél több világhírű kutatásba bekapcsolódni. 

Palkovics László hozzáfűzte, Magyarország csatlakozott a finnországi kezdeményezéshez, a cél az, hogy az ország lakossága 10 százalékának, mintegy egymillió embernek legyen valamilyen szintű ismerete a mesterséges intelligenciáról, a lakosság egy százaléka, százezer ember pedig képzésben vegyen részt, tanfolyamok keretében szerezzen ismereteket az új technológiákról – írta a távirati iroda.

A stratégia kidolgozásában a Mesterséges Intelligencia Koalíció több mint 250 tagszervezete ezernél több szakértővel vett részt. A miniszter hangoztatta: Magyarország élni kíván a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a technológiai változások nyertese akar lenni. Szavai szerint Magyarország már sokat tett az automata, önvezető járművek fejlesztésében: tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutatóközpontot is létrehoztak.