Matolcsy György szerint elhibázott lépés volt a kedvezményes lakásáfa újbóli felemelése

2020.09.14. 15:04 Módosítva: 2020.09.14. 15:32

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz Matolcsy György. A jegybankelnök legfrissebb írásában egyebek mellett 0 százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel és a források megosztásával. Írásában Matolcsy György azt részletezte, hogy a jelenlegi lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt. Hibásnak nevezte a kedvezményes lakásáfa visszaemelését is – derül ki a jegybankelnök novekedés.hu portálon megjelent cikkéből.  

A jegybankelnök úgy látja, hogy szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése.

Úgy látja továbbá, hogy kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon.

Az általa Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel, mert az már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszú távon a jegybanki mérleget. „Fele-fele” alapon kínálna forrást a jegybank, azaz a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a banki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között. Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínálna a program a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mind fejlesztői oldalon – magyarázta. 

A programmal nyerhetne az ország évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új, teljes munkahelyet, jelentős többlet-költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járványhelyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket – idézte Matolcsy Györgyöt az MTI.