Itt a példamutató mintagazdaságok listája

2020.09.17. 10:49

Kijelölte az Orbán-kormány a mezőgazdasági mintagazdaságokat. Ezek olyan példamutató gazdaságok, amelyek kiemelkednek a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása, a vidéki foglalkoztatás, a termékpálya szintű integráció, a magasabb hozzáadott értékű és kiváló minőségű termékek előállítása, a technológia fejlesztése, valamint a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzése, használata területén – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. 


Megerősítették a mintagazdasági státusában a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-t, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot és a Szomor Biogazdaságot is. Mintagazdaság lett a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

A mintagazdaságok kialakításának rendszere 2016-ban változott meg. Egyébként akkor, az első körben magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki a kormány a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-t, valamint állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánította az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot. A mintagazdaságokról szóló kormányhatározat szerint a mintagazdaság által használt, állami tulajdonban lévő föld tartósan a Nemzeti Földalap részét képezi. A földhasználati szerződést az agrárminiszter köti meg az érintett mezőgazdasági mintagazdaságok vezetőivel.