Már százmilliárd forint fölött jár a lízingpiac

2020.09.18. 12:03

Több mint százmilliárd forint forrást nyújtottak a lízingtársaságok a magyar vállalkozásoknak a kedvezményes jegybanki konstrukciók, az NHP fix és az áprilisban indult NHP Hajrá keretében – olvasható a Magyar Lízingszövetség honlapján. Bár a koronavírus-járvány szinte valamennyi szektorban súlyos visszaesést okozott, több ezer vállalkozás a jegybank kedvezményes programja, az NHP Hajrá keretében lízingforrásokat vett igénybe, hogy beruházásokat hajtson végre, eszközöket szerezzen be. 

A szervezet összesítése és a jegybanki adatok szerint a lízingcégek az NHP Hajrá indulásától, azaz áprilistól augusztus végéig 3474 vállalkozáshoz helyeztek ki összesen 40,4 milliárd forintot. Egy-egy cég több mint 11 millió forint kedvezményes forráshoz jutott, az átlagos futamidő 5,6 év. Áprilistól augusztus végéig 2239 mikrovállalkozás kötött 22,3 milliárd forint értékű lízingfinanszírozási szerződést az NHP Hajrá keretében, emellett 797 kisvállalkozás 12,1 milliárd, 438 középvállalkozás 6 milliárd forint lízingforráshoz jutott. 

A lízingszövetség elemzése utal arra is, hogy az NHP Hajrá tavaszi rajtja előtt az NHP fix programban juthattak forrásokhoz a cégek. Utóbbi esetében pedig összesen 228 milliárd forintot helyeztek ki a lízingtársaságok a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz. Az összegnek több mint a negyedét, összesen 60 milliárd forintnyi forrást a lízingcégek az idén nyújtották a vállalkozásoknak.