Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Fizetésképtelenné válhatnak cégek, a járvány miatt nő a lánctartozás kockázata

2020.09.21. 19:51

Fizetésképtelenné válhatnak cégek, mert a koronavírus-járvány miatt nő a kockázata a lánctartozásnak – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) háttérintézménye, a  Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) honlapján. A vállalkozások 65 százalékának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2020 első félévében, a válaszadók 38 százaléka pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. A késedelmes fizetés leginkább a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatokat érinti, a tisztán hazai tulajdonú cégeknél, illetve a kereskedelemben és a feldolgozóiparban jellemző, míg tartozás leggyakrabban a 100 fő feletti cégek és az egyéb gazdasági szolgáltatást végző vállalkozások körében fordult elő. Az építőiparban ugyanakkor egyre kevesebb cég fizet késve az előző évhez képest.

Az MKIK GVI 407 hazai vállalkozás válaszait elemezte. A lánctartozásból fakadó gondok a válaszadó cégek 44 százaléka szerint nőtt a 2020 júliusát megelőző féléves időszakban. Az arányuk legutóbb a 2008-as gazdasági világválságot követő felmérésekben haladta meg ezt a mértéket, egy évvel korábban, 2019 júliusában pedig csak 9 százalékon állt.

A cégek 50 százaléka szerint a lánctartozás problémái nem módosultak 2019 második félévéhez képest. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek