Teljes kiőrlésű kenyereket vizsgáltak az ellenőrök
Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt tizenegy termék esetében indítottak hatósági eljárást.
Alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a „hatósági kosárba”, ezek közül öt külföldi, tizenhárom pedig hazai gyártótól származott.
A tavaszi lisztcélellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempontnak tekintették a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétét a termékekben. A szakemberek vizsgálták a kenyerek akrilamidtartalmát, továbbá egy bioterméknél a növényvédőszer-maradékok jelenlétét is, élelmiszer-biztonsági szempontból mindent rendben találtak.
Minőség szempontjából a tartósítószer- és savfokvizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenfelül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők.
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második a SPAR teljes kiőrlésű toast kenyere, harmadik a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek.