Magyar bankok besorolásán javított a Moody’s

GettyImages-493261811
2020.09.29. 16:02

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról több magyar bank osztályzati kilátását kedden a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő Londonban bejelentette: az OTP Bank, az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H, a Raiffeisen Bank Zrt. és az MFB besorolásának kilátását módosította pozitívra.

A Moody’s megerősítette az érintett bankok egyaránt „Baa3” szintű – a magyar szuverén besorolással azonos – hosszú távú, illetve Prime 3 szintű rövid futamú devizabetét-osztályzatait. A kilátásjavítás az MFB előresorolt kötvényeit is érinti – adta hírül a távirati iroda.

Ennek a döntésnek az az előzménye, hogy a Moody’s pénteken – a kilátás pozitívra javításával egy időben – megerősítette a „Baa3” szintű magyar szuverén adósosztályzatot is, és változatlanul hagyta a magyar devizabesorolás országplafonját. A hitelminősítő egyebek mellett az adósosztályzat kilátásának javítását azzal indokolta, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan számottevően ront a magyar gazdaság teljesítményén, ez a hatás azonban nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A Moody’s közölte: arra számít, hogy 2021-től ismét javulnak a magyar költségvetési és államadóssági mutatók.

Borítókép: Getty Images Hungary / Anadolu Agency