Százmillió eurós hitelt kap az MVM a Kreml-közeli-banktól

2020.10.12. 19:17

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) az elmúlt időszak legnagyobb hitelkeret-szerződését írta alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A  megállapodás szerint az NBB tizenöt éves futamidővel 100 millió euró értékű hitelt nyújt forintban, amelynek célja a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése. Az MVM földgázelosztórendszer-üzemeltetőinek (DSO) hálózata 29 158 kilométeres vezetékből áll. A hálózat megújítása és a szolgáltatás minőségének javítása mellett ez a hitelkeret lehetőséget biztosít az okos fogyasztásmérők telepítéséhez, a mérésiadat-kezelő rendszerek bevezetéséhez, valamint az okos város (smart city) projektek megvalósításához is.

A 100 millió eurós óriáshitelt az NBB mint a közelmúltbeli legnagyobb hitelfolyósítását említette.

A megállapodás révén egy újabb nemzetközi banki partnerrel sikerült hosszú távú, versenyképes finanszírozási megállapodást kötnünk

– mondta Sum János, az MVM Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az MVM Csoport számára rendkívül fontos ez a hitelkeret, hiszen vezető szerepet játszik a magyar villamosenergia-termelés, -kereskedelem, -szállítás és -elosztás, valamint a gázellátás piacán.

Az a tény, hogy az MVM Csoport öt NBB-részvényes energiapiacán végzi tevékenységét, fontos hosszú távú integrációs hatást kölcsönöz ennek a tranzakciónak, ami az NBB befektetési politikájának egyik prioritása

 – mondta el Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának alelnöke.

Az, hogy mennyi a hitel kamata, nem publikus információ, de NBB elég kedvező feltételeket kínál.

Az MVM gázhálózata a hat korábbi gázszolgáltató közül hármat (Égáz, Dégáz, Főgáz) fed le, ezek piaci súlyát lehet a hálózat hossza vagy a rajta áthaladó gáz alapján is mérni, de megközelítően az MVM-portfólió nagyjából az összes hazai hálózat fele lehet.

Diplomáciai mentesség 

Az NBB  akkor került a figyelem középpontjába, amikor egy tavalyi 2019-es döntés alapján az Orbán-kormány adó- és járulékmentességet ítélt meg az intézetnek. Emellett a pénzügyi intézet dolgozóinak diplomáciai mentesség jár, illetve a kedvezményhez tartozik, hogy korlátlan beutazási lehetőséget adnak a bank érdekében eljáró, meghívott partnereinek. Emellett a bank teljes mentesül a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól.

A Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben alapították, székhelyét 2019 júniusában Moszkvából Budapestre tette át. A bank jelenlegi részvényese Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam. Az öt EU-tagország Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész 40,03 százalék.