PM: kedvezőbb lesz a kiva, emelkedik a cigaretta adója

2020.10.13. 19:08

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az adóügyi könnyítésekről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A tárca szerint, ha a parlament megszavazza a módosításokat, akkor jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva): nemcsak azért, mert  11 százalékra csökken az adó mértéke, hanem azért, mert még több cég választhatja. A bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra nő – olvasható a tárca honlapján közzétett közleményben. 

Az adóhivatal félmillió vállalkozásnak készítheti el az áfa-bevallási tervezetét 2021 második felétől. Könnyebb lesz az adótartozások rendezése is. A magánszemélyek akár már egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek pedig 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra – egy egyszerű kérelemmel –12 havi pótlékmentes részletfizetést. 
Jelentős könnyítések jöhetnek az iparűzési adóban is. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak, a tárca szerint. 

Egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az adókedvezmények rendszere. A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó úgynevezett. személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre. A kedvezmény összege továbbra is évről-évre együtt nő minimálbérrel.

Kapcsolódó

Varga: Gazdaságvédelmi operatív törzs alakul

Korábban Orbán azt mondta, valószínűleg ő maga irányítja majd. Ki akarják iktatni a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályokat.


Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, amelynek köszönhetően évente másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé. Jövőre minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. Magyarországnak alkalmaznia kell az Európai Unió dohányadó irányelv szabályait is. A kormány január elsejétől két lépésben megemeli a dohánytermékek jövedéki adóját, így 2021. április 1-én éri el a jövedéki adó mértéke az Európai Unió által megkövetelt legalacsonyabb, minimum szintet – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.