A Covid-járvány közepén emelnék a brit képviselők fizetését

GettyImages-1228936303
2020.10.14. 10:15

A brit képviselők fizetését meghatározó független szervezet javaslata szerint a honatyák fizetése 4,1 százalékkal emelkedne az idén.

Ezzel éves jövedelmük elérné a 85 291 angol fontot (hozzávetőleg 34 millió forintot), míg az állami egészségügyben dolgozó nővérek átlagosan 33 384 fontot visznek haza évente, vagyis durván ennek 40 százalékát.

A Covid–19 járvány kellős közepén történő képviselői fizetésemelésről megkérdezték a parlament egyik tagját, a Munkáspárt vezetőjét, Keir Starmert, aki szerint az időzítés nagyon szerencsétlen, még akkor is, ha a képviselők fizetése utoljára 2018-ban emelkedett, akkor „kisebb mértékben”.

Semmiképpen nem kellene ez most!

– nyilatkozta az LBC rádiónak Starmer, aki szerint az erre fordítandó pénzt inkább a járvány elleni küzdelem frontvonalában dolgozók jobb anyagi megbecsülésére kellene költeni. Ez összesen nagyjából 2,2 millió fontot jelentene, ami, ha elosztjuk az egészségügyi dolgozók és rendfenntartók számával, körülbelül 2 fontot jelentene fejenként – évente!

Szimbolikus összegről lenne szó tehát, de Starmer szerint akkor is ez lenne a helyes eljárás, és erről akár összpárti egyeztetést is kezdeményezne. A brit képviselők egyébként nem dönthetnek saját fizetésükről, azt egy független bizottság határozza meg. A közszolgálati szférában dolgozók fizetését idén Nagy-Britanniában az infláció mértékével nagyjából egyezően, vagyis durván 2 százalék körül emelnék. Ezek alapján a képviselői fizetések ennek duplájával emelkednének.

Starmer egyébként biztos benne, hogy hozzá hasonlóan a többi honatya is elutasítaná a béremelést, ha szavazásra kerülne sor.

(Borítókép: A brit képviselőház. Fotó: House of Commons / PA Images / Getty Images)