Nyolcmilliárd dolláros büntetés a kábszer-forgalmazó gyógyszercégnek

2020.10.21. 19:42

Az amerikai igazságügyi minisztérium több mint nyolcmilliárd dolláros büntetésről állapodott meg a Purdue Pharmával, azzal a gyógyszercéggel, amely az ópioid-epidémia egyik főkolomposa volt – írja a Portfolio.hu a Wall Street Journalra hivatkozva. Az OxyContint gyártó vállalat ellen évek óta nyomoznak az amerikai hatóságok, amiért ópium tartalmú fájdalomcsillapítókat forgalmaztak és reklámoztak. A Purdue Pharma csődbe ment, mintegy 8 milliárd dolláros eszközállományt maga mögött hagyva. A Purdue tulajdonosait, a Sackler-családot is megbüntették, 225 millió dollárra.

Kapcsolódó

Valószínűleg a világ első opioidthrillere készül Gary Oldmannel

A film három történeten keresztül mutatja be az amerikai opiátválságot.

A pénzt az epidémia által sújtott államok, megyék és őslakos amerikai törzsek kapják majd meg.
A cég agresszív marketingje miatt 1999 óta több millió ember szokott rá az ópioidokra, és 450 ezer ember vesztette az életét az OxyContin vagy más ópium-tartalmú szerek miatt. A cég továbbra is tagad, és azt kérik a hatóságoktól, hogy hadd működjenek tovább közhasznú szervezetként. Az igazságügyi tárca ebbe beleegyezett azzal a feltétellel, hogy ópium-túladagolás elleni és a leszokást támogató szereket is gyártanak; 12 érintett állam viszont ellenezte a tervet. Több állam jóval magasabb bírságot szeretne kiszabni a cég tulajdonosaira. 

Kapcsolódó

Gyógyszerfüggőség tombol Amerikában

A Prince halálért is felelős fájdalomcsillapítók kétszer annyi áldozatot szednek, mint a heroin. Hozzájutni könnyű, a leszokáshoz kevés a segítség.

A Purdue már a harmadik olyan gyógyszergyár, amely csődbe ment az ópioid-krízis miatt.