Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

MNB: megugrik az államadósság

2020.10.30. 15:23

A GDP-arányos államadósság az idén átmenetileg 76 százalékra emelkedhet – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) költségvetési jelentésében. Ez a mutató 2019 végén még 65,4 százalék volt. Az állam finanszírozását támogatja az idén, és ezáltal az államadósság csökkenésének irányába hat, hogy az MNB historikusan magas, 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

A jegybank szerint a költségvetés GDP-arányos hiánya 7–7,5 százalék lehet. Ennek oka a koronavírus-járvány miatt  kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezet, valamint azoknak az intézkedéseknek a költsége, amelyeket az egészségügyi és gazdasági hatások enyhítése érdekében hoztak.

Kapcsolódó

Minden idők második legnagyobb magyar költségvetési hiánya jött össze júniusban

A koronavírus miatt már most ötször akkora a deficit, mint amivel a kormány egész évre számolt az év elején.

A jegybank utal rá, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a 2020-ra várt hiány átlagosnak, míg a hazai adósságráta ez évi emelkedése átlag alattinak tekinthető. Várakozások szerint az Európai Unióban átlagosan a GDP 8,4, míg a többi visegrádi országban a GDP 9,8 százaléka lehet az államháztartási hiány az idén.

A GDP-arányos bruttó államadósság ez évben az EU esetében átlagosan 16, míg a visegrádi országokban 10 százalékponttal emelkedhet az előző évhez képest.