Egymilliárdot fektetett naperőművekbe a Széchenyi Alapok

2020.11.05. 14:08

Egymilliárd forintot fektetett a Magyarország területén naperőműveket fejlesztő és építő Electron Holding Zrt.-be az állami tulajdonban lévő, a Pénzügyminisztérium joggyakorlása alá tartozó Széchenyi Alapok – tájékoztatta az MTI-t az alapkezelő.

Kiemelték: a befektetést növekedési terveinek megvalósítására fordítja a magyarországi fotovoltaikus naperőművi kapacitás bővítésében vezető szerepet játszó társaság. Az akkor még Széchenyi Tőkealap néven futó szervezet korábban már összesen 744 millió forintot fektetett a társaságba.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: örömmel állnak a hazai energetikai piac olyan ambiciózus szereplői mellé, mint az Electron Holding, amelyek fejlesztéseikkel új lehetőségeket teremtenek a zöldgazdaságban, miközben hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.

A Mavir adatai szerint a naperőművek a hazai villamos energia rendszer aktuális bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, és az előrejelzések szerint ez az arány tovább nő majd. A több mint 1900 magyarországi naperőmű együttes teljesítménye meghaladja az 1200 megawattot. Csak április óta mintegy 200 megawatt naperőművi kapacitást állítottak be a rendszerbe.

A 2017-ben alapított Electron Holding Zrt. fővállalkozóként létesít különböző kapacitású fotovoltaikus naperőműparkokat, azaz a fejlesztéstől a tervezésen és kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig terjedő szolgáltatásokat nyújt partnereinek. A terveiben 415 megawatt kapacitás létesítése szerepel 2025-ig, amelynek közel fele már fejlesztési fázisban van.

A Széchenyi Alapok hat alapjában 103 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik, 2010-es megalakulása óta közel 120 befektetést és több mint negyven exitet hajtott végre.