Jön az ötcsillagos csoportos leépítés

BJASZ20200715021
2020.11.05. 07:28 Módosítva: 2020.11.05. 15:38
A felújítás előtt csoportos létszámleépítést hajt végre a tulajdonos Indotek Group a budapesti Sofitel luxusszállodában – értesült az Index. A Jellinek Dánielhez köthető ingatlanbefektető cég közben újabb szállodákkal bővítheti portfólióját.

Ismét leépítésre kényszerülnek az ötcsillagos Sofitelben, mivel a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűnt a vendégforgalom, így a szálloda üzemeltetése a továbbiakban nem tartható fenn a működési költségek drasztikus csökkentése nélkül – közölte a tulajdonos Indotek-csoport megkeresésünkre. A létszámleépítést indokolja továbbá, hogy a kialakult helyzetben a társaság úgy döntött, előre hozza a szálloda felújítási munkálatait, ezalatt az átmenetileg csökkentett munkavállalói létszámmal fog működni.

Az alkalmazottak nem értették...

Az Indotek neve azt megelőzően, hogy az Indexnek elismerték, magyar és amerikai befektetőkkel tárgyalnak a Budapest Airport Zrt. potenciális megvásárlásáról, a csoport HR- és operációs igazgatója nyilatkozata miatt pörgött a sajtóban. Szöllősi Tamás azt mondta, hogy az Indotek Csoporttól nem kényszerültek senkit elküldeni. Ez szemet szúrt a Sofitel dolgozóinak, mivel a hotel szintén az Indotek égisze alá tartozik. Akkori sajtóértesülések szerint a 200 fős stáb 30 százalékát le kellett építeni. Az Indotek a megjelent hírekre úgy reagált, hogy a HR- és operációs igazgató kijelentése csak az Indotek Group alaptevékenységét végző kollégákra vonatkozott, ami körülbelül 200 főt jelent, azokra viszont nem, akik nem „a core business részei”.

Az Index azért fordult a magyar ingatlanbefektető céghez, mert több forrásból úgy értesült, hogy

a cég a kollektív szerződésekkel trükközik, a dolgozók pedig nem kapnak semmilyen tájékoztatást a jövőt illetően.

Portálunkhoz azok az információk jutottak el, hogy mivel a kollektív szerződés idén november 16-án érvényét veszti, egyértelműen arra játszik a vezetőség, hogy a fenti időpont után jóval kevesebb végkielégítést kelljen a dolgozóknak fizetni. A fentieket a társaság határozottan cáfolta és visszautasította. Mint közölték, a Sofitel szállodában dolgozókra az ágazati kollektív szerződés vonatkozik, amelynek értelmében minden olyan munkavállaló, akit a társaság elbocsátani kényszerül, részesül az előírt juttatásokból. A kollektív szerződések felmondására hat hónappal ezelőtt került sor, a mostani elbocsátások, valamint a szerződések között tehát nincs összefüggés. A csoportos létszámleépítést bejelentették a munkaügy felé, az elbocsátások legkorábban – a határidők és egyéb folyamatok miatt – november végén kezdődnek el.

Visszaveszik őket?

Szerintük nincs szó arról, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a dolgozók, sőt, az Indotek folyamatosan tárgyalásokat folytat a Sofitel munkavállalóinak érdekeit képviselő üzemi tanáccsal azért, hogy a lehető legkevesebb dolgozót kelljen elbocsátani. Akiket elküldenek, azoknak igyekeznek valamilyen más munkát találni. Ehhez hozzátették még, hogy a megújult Sofitelben a jelenleginél jóval több dolgozó alkalmazására lesz szükség, mivel a felújítások révén a szálloda kapacitásai is nőnek majd. Arra nem tértek ki, hogy kikből áll majd össze az új stáb, tehát, hogy az elküldött embereket vagy azok egy részét visszaveszik-e a szállodába a teljes körű rekonstrukció leteltével.

Esetleg Kaptak-e erre vonatkozó írásos vagy szóbeli ígéretet.

Kérdeztük őket arról is, hogy idáig összesen hány embert kellett elküldeni. Erre azt válaszolták, hogy tavasszal a hotelben dolgozók mintegy 70 százalékát képesek voltak megtartani, a bérüket kifizetni, annak ellenére, hogy a szállodát a pandémiás helyzet következtében egy időre bezárták. Ez egyébként egybecseng és megerősíti azokat a számokat, amelyekről augusztusban szó volt, tehát, hogy a Sofitel dolgozóinak 30 százaléka elvesztette a munkáját abban az időszakban. Azóta a szálloda üzemel, a legnépszerűbb foglalási oldalon utcára néző szobát, két főre, közeli dátummal nagyságrendileg 50 ezer forintért kaphatunk éjszakánként. A Bookingon zömében kedvező hozzászólások szerepelnek, a maximálisan adható 10-ből 9,7-es értékelést kapott többek között az ellátás színvonala, a lokáció miatt. A Sofitel Budapest Chain Bridge-et korábban az Orbis Hotel Group szállodaüzemeltető és a Starwood Capital Group European Hotels is tulajdonolta.

Az Indotek Groupnál arról is érdeklődtünk, hogy milyen szakaszban van a Gellért Hotel felújítása. A műemlékvédelem alatt álló, 1918-ban épült szecessziós stílusú szállodát tavaly adta el a Danubius Hotels Group a Jellinek Dánielhez köthető csoportnak, a köztük lévő megállapodás szerint az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius marad az üzemeltető.

Azt válaszolták, hogy a Gellért Hotel felújításán

az Indotek Group nemzetközi szállodaszakértő bevonásával dolgozik, jelenleg a tervezők pályáztatása folyik egy nemzetközi tender keretében.

Az Indotek Group teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölte a társaság. Visszatérő kérdés, így fontos tisztázni, hogy az impozáns szálloda szomszédságában álló Szent Gellért Gyógyfürdőt az eladás és a rekonstrukció nem érinti, az ugyanis – további hét gyógyfürdő és uszoda mellett – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonában áll. A társaság által üzemeltetett fürdők 2019-ben több mint 5 millió vendéget fogadtak, a bevétel meghaladta a 18 milliárd forintot.

Úgy értesültünk, hogy a Gellértben is történtek elbocsátások a turizmus visszaesése miatt. A szálloda tulajdonosa, az Indotek Group korábban bérbe adta a Gellértet a Danubius Hotelsnek, amely, mint írta: tavasszal, a szállodák üzemszünetekor kénytelenek voltak megválni munkatársaktól, de nyár óta a Gellért üzemel.”

Az Indotek újabb szállodákat is megvehet, az Indexszel azt közölte: a társaság az üzletpolitikájának megfelelően folyamatosan figyeli a lehetőségeket, és nyitott további szállodákkal bővíteni a portfóliót. Konkrét nevekről nem beszéltek, de azt elismerték, hogy vannak kiszemeltek. 

Több száz ingatlan, irodák, plázák

„A több mint 330 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1,7 millió négyzetmétert, amelyen több mint 3500 bérlő osztozik. Ingatlanportfóliójába tartozik több mint 30 irodaház, például az EMKE vagy a Dohány utcai Focus Point. Több mint 20 vidéki bevásárlóközpont, szállodák és számtalan raktárépület, iparterület. Az Indotek-csoporthoz tartozó GSZ-Monument Kft.-hez tartozik a Klepierre Corvin Vagyonkezelő Kft., a Duna Plaza Ingatlanfejlesztési Zrt., a GYR 2002 Bevásárló, Szórakoztatóipari és Vagyonkezelő Kft., a Miskolc 2002 Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Kft., a Klepierre Management Magyarország Menedzselési és Ellenőrzési Kft. és a Klepierre Trading Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ezek a cégek a Corvin Plazát, a Duna Plazát, a Győr Plazát és a Miskolc Plazát, valamint az ezek üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenységeket foglalják magukban. 2018-ban megvett két plázát az Indotek a Klepierre-től: a székesfehérvári Alba Plazát és a nyíregyházi Nyír Plazát” – szedte össze a napi.hu.

(Borítókép: A Sofitel Budapest Lánchíd Hotelről és a belvárosi József Attila út környékéről. A szálloda mögött kivilágított óriáskerék, a távolban pedig (fent) az újjáépített Puskás Ferenc Stadion. MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba)