Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Nem ússza meg a több mint egymilliárdos bírságot az Auchan

2020.11.13. 13:04
A Kúria mindenben jóváhagyta a GVH több mint egymillárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével. Az áruházlánc egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek az árukészletébe.

A GVH 2015-ben állapította meg, hogy az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mivel a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől forgalomtól független, utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe – olvasható a versenyhivatal közleményében.

Hangsúlyozzák: 

a jogi szabályozás tiltja a hasonló díjak kiszabását,

emellett a kereskedők nem szabhatnak ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem. Az ügy több bírósági jogorvoslati fórumot követően került a Kúria elé, aki fenntartotta a GVH határozatát, így a versenyhatóság döntése jogerőssé vált.

Az egymilliárd forintot meghaladó bírság idáig Magyarországon a legmagasabb összeg, amelyet a versenyhatóság a kereskedelmi törvény alkalmazásának körében kirótt.

A GVH által kiszabott bírságok Magyarország központi költségvetésébe kerülnek. A GVH azt írta, a Kúria az Auchan ügyében is megerősítette, hogy a magyar jogszabályokkal ellentétes, ha a jelentős piaci erővel rendelkező áruházlánc olyan szolgáltatásért követel egyoldalúan többletdíjat a beszállítótól, 

ami mögött nincs valós ellenszolgáltatás.