Moody's: súlyos sebeket ejt a járvány a gazdaságokon

2020.11.17. 08:14

Tartós sebeket ejt a koronavírus-járvány a globális feltörekvő térség gazdaságain, és még jövőre is valószínűtlen, hogy e gazdaságok teljes mértékben stabilizálódnak – áll a Moody’s Investors Service éves előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a világ húsz legerősebb gazdasága (G20), Kínát is beleszámolva, az idén átlagosan 1,6 százalékos visszaesést, 2021-ben 6,1 százalékos, 2022-ben 4,7-es növekedést vár. Ugyanakkor a G20 gazdaságainak bruttó hazai összterméke (GDP) – Kínát nem számítva – az idén átlagosan 6,6 százalékkal zuhan, és jövőre 4,7, 2022-ben pedig 3,5 százalékkal nő – jelentette az MTI londoni tudósítója.

A Moody’s várakozása szerint az argentin GDP-érték jövőre hozzávetőleg 7 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly, a kínai és a vietnámi viszont 8–9 százalékkal gyarapodik. Magyarországon és Romániában a hitelminősítő a tavalyinál 1–2 százalékkal alacsonyabb GDP-értéket vár 2021-re, és a közép-európai EU-térségből egyedül Lengyelországban számít a tavalyinál minimálisan magasabb gazdasági teljesítményre. 

Kapcsolódó

Felminősítéssel kecsegteti Magyarországot a Moody's

A hitelminősítő pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását.

A Moody’s osztályzati listáján szereplő feltörekvő piaci szuverén adósok besorolásainak 30, a kereskedelmi adósok minősítéseinek 31 százalékára van érvényben leminősítés valószínűségére utaló negatív kilátás vagy leminősítési felülvizsgálat. A Moody’s pozitív osztályzati kilátással ellátott feltörekvő térségi államadósok között szerepel Magyarország. A cég szeptember végén javította pozitívra az addigi stabilról a „Baa3” szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásának kilátását. Ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.