Agrárkamara: szükség van a növényvédő szerekre

2020.11.20. 09:51

A növények is igénylik a gyógyítást – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján közzétett közleményben. Az Európai Unióban a legszigorúbbak az élelmiszer-biztonsági előírások a világon, és az uniós termelők itt állítják elő a legbiztonságosabb élelmiszereket. A növénytermesztésben használt növényi gyógyszerek engedélyezésének és felhasználásának szabályait az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorítja, amely így a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer. Az elmúlt években ez a szigorítás sok esetben nem szakmai, hanem gazdasági és politikai érdekek mentén, a fogyasztói félelemkeltésen alapult, amelynek eredményként sok igazságtalan támadás érte és éri a gazdákat. Ez a folyamat oda vezethet, hogy egyre több import termék jelenik meg a piacon, amelyek olyan harmadik országból kerülnek a fogyasztók elé, ahol sokkal lazábbak a termelési szabályok – jegyzi meg a kamara.

Az Európai Unió fejlett élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszert működtet. Az elmúlt években a kémiai és biológiai veszélyekre vonatkozó riasztások között arányában a növényvédő szer maradékokkal kapcsolatosak voltak a legkisebb számban, az elmúlt három évben egyetlen ilyen riasztás történt az EU-ban termelt áruban kimutatott szermaradék miatt.

A NAK utal arra, hogy a növényi gyógyszerek okszerű és szakszerű használata nélkül jelentős termésveszteségek lennének, a megtermelt élelmiszer mennyisége drasztikusan csökkenne, az élelmiszerek drágulnának. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is, az észszerű növényvédelemre szükség van.