Az MNB a szlovák NOVIS biztosító korlátozásáról

2020.11.20. 11:35

A NOVIS Biztosítót felügyelő szlovák nemzeti bank ideiglenes intézkedésként korlátozta a biztosító rendelkezési jogát annak saját eszközei felett. Az érintett szlovák biztosító nem kezelheti úgy pénzeszközeit, hogy az megváltoztathatná azok tulajdonjogát, s nem indíthat utalást bankszámlájáról. Nem kezdeményezhet tulajdonjog átruházására vonatkozó cselekményt, illetve nem kezdhet olyan jogi aktust, amely új kötelezettség elfogadásával vagyoncsökkenéshez vagy egy meglévő kötelezettség ilyen módosításához, megszüntetéséhez vezet –  közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

A NOVIS emellett nem köthet megállapodásokat vagy hajthat végre egyoldalú cselekményeket adósságának elengedésére, átutalására, átvállalására. A szlovák nemzeti bank intézkedése nem terjed ki a NOVIS adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettségeinek és a béreknek a kifizetésére, továbbá a biztosítási kárigények és visszavásárlások kifizetésére.

Az MNB hangsúlyozta: a jegybanki lépések megakadályozták a NOVIS hazai biztosítotti körének növekedését, így lényegében mintegy másfél éve nincs ilyen új szerződés Magyarországon. A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak, ezért a magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és – a szerződéses feltételek adta keretek közt – felelős döntést hozni – áll a jegybank közleményében.