Itt a kormány hatpontos gazdaságvédelmi terve

2020.11.24. 14:58

Véget ért a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése, a pénzügyek intézését könnyítő javaslatokról tárgyaltak. A Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminiszter javaslataira építve hat pontot fogadott el a törzs, ezek mindegyike egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ügyintézést

– jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A Facebook-videóban a miniszter közölte, hogy az alábbi hat intézkedést hamarosan bevezetik. 

  1. Elsőként megerősítettek egy korábbi intézkedést, amely alapján lehetőség lesz elektronikus fizetésre is azokon a helyeken, ahol elektronikus pénztárgépet használnak. Hozzátette, ez további 50-60 ezer helyet érint, és a számítások szerint az intézkedés akár több tízmilliárd forinttal is csökkentheti a készpénz használatát.
  2. Továbbá, kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést is, ami azt jelenti, hogy könnyebb lesz a vállalatoknak és  lakosságnak is a pénzügyek intézése. Arra számítanak, hogy a személyes ügyintézések száma akár kétmillióval is csökkenhet. 
  3. A rendelkezés a földhivatalokról is levenne egy kis terhet, az elektronikusan benyújtható iratokkal ugyanis nagyjából 130 ezer ügyben egyszerűsítenék az eljárást. 
  4. Díjmentessé válhat széles körben az ingatlanok értékbecslése, és az ügyfelek ezzel nagyjából 30-50 ezer forintot megspórolhatnak, ugyanis létrehoztak erre egy adatbázist, ami az ügyek mintegy egyharmadában segítené ez a bankok munkáját. 
  5. Felgyorsítanák és egyszerűsítenék továbbá az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködést is, ez nagyjából 60-70 ezer ügyfélnek jelentene több tízezer forintos megtakarítást.
  6. Illetve, csaknem 6,5 millió bankszámlával rendelkező ember biztonságát védik majd meg a digitális dokumentumkezelés bevezetésével.