MNB: a koronavírus nem gátolta a versenyképesség javulását

2020.11.30. 13:22

A koronavírus okozta járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége 2020-ban – mondta a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója. Baksay Gergely a jegybank friss, Versenyképességi tükör 2020. őszi kiadványa alapján jelezte:

a Versenyképességi programban megfogalmazott 330 javaslat kétharmadában előrelépés történt; a program a legutóbbi, tavaly őszi 22 százalékhoz képest 34 százalékban teljesült 2020 novemberére.

Kapcsolódó

Így akarjuk utolérni az osztrákokat

Mozgásgyógyszer, digitális nomádok, kötelező céges honlap, iskolabusz és önvezető autó, feliratos filmek és programozás matekórán, több nyugdíj a gyerekeseknek és indulótőke a külföldről hazaköltözőknek. Átnéztük a jegybank 330 pontos versenyképességi programját.

Magyarország versenyképességének 2020-as javulásához a többi között a szociális hozzájárulási adó csökkentése, az adminisztrációs terhek fogyatkozása, illetve a lakáspolitikában bejelentett módosítások járultak hozzá — hangsúlyozta az igazgató.

Hozzáfűzte: Magyarország mögött gazdaságilag egy nagyon sikeres évtized áll, az ország 2019-re elérte az Európai Unió fejlettségének 74 százalékát, így megelőzte Szlovákiát és Lengyelországot is.