Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Soros szerint az örökjáradék-kötvény a megoldás

2020.12.04. 11:28

Az Európai Unió egyes tagállamainak örökjáradék-kötvényeket kellene kibocsátaniuk – erről írt a Népszavában Soros György.

A magyar származású amerikai milliárdos szerint jelenleg lehetetlen, hogy az EU örökjáradék-kötvényeket bocsásson ki, mivel a tagállamok túlságosan megosztottak.

Az Orbán-kormány által meglehetősen sok ízben bírált üzletember szerint az Európai Unió igen nehéz helyzetbe került, mivel a tagállamok pénzügyi forrásaik nagy részét már felhasználták az első hullám elleni harcban. Az egészségügyi ellátás biztosításához és a gazdaság újraélesztéséhez szerinte sokkal többre lenne szükség, mint az új költségvetési és helyreállítási tervben szereplő 1,8 billió euróra (2,2 billió dollár). Hozzátette, hogy ezen források rendelkezésre bocsátását késleltette Magyarország és Lengyelország vétója.

A milliárdos szerint 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök amiatt aggódik, hogy az EU új jogállamisági rendelkezése gyakorlati korlátokat szabna személyes és politikai korrupciójának. Annyira aggódik, hogy kötelező érvényű együttműködési megállapodást kötött Lengyelországgal, és magával rántotta a másik országot is.

Emlékeztetett azonban, hogy létezik egy mód a vétó megkerülésére, ez az úgynevezett megerősített együttműködési eljárás.

Soros szerint az örökjáradék-kötvények rendkívül hasznosak lehetnek. Mint írja, ezeket olyan tagállamok bocsátanák ki, amelyek fennmaradásában a hosszú távú befektetők, például az életbiztosító társaságok is hisznek. Az örökjáradék-kötvények nagy előnyt jelentenének, mivel a tőkét nem kell visszafizetni, csak az éves kamatot.

Hozzátette:

Ha egy ország örökjáradék-kötvényeket bocsátana ki, az azzal a további előnnyel járna, hogy más európai országok követendő példaként tekinthetnének rá. 

A spekuláns úgy véli, Európában nagy a kielégítetlen kereslet a biztosítótársaságok és egyéb hosszú lejáratú befektetők részéről a hosszú lejáratú kötvényekre. Arra figyelmeztetett, hogy az ismeretlenség miatt eleinte prémiumot követelhetnek az örökjáradék-kötvényekért, de ez a beható megismerést követően valószínűleg megszűnne.



  • Vennék
  • Hírek