Az Orbán-kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a TDK szombathelyi fejlesztését

2020.12.04. 17:15

A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a szombathelyi TDK Hungary Components Kft. 4,1 milliárd forint értékű beruházását, amellyel 2100 munkahelyet védenek meg – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szombathelyen.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a japán TDK számos elektronikai terméke világpiaci vezető pozícióban van, a csoport az egyik legjelentősebb európai fejlesztő, a gyártóközpontja pedig Szombathelyen található.

A megyeszékhelyen olyan modern okosautós alkalmazásokat fejlesztenek és dolgoznak ki, mint a sávelhagyásra figyelmeztetés, a táblafelismerés vagy a kulcs nélküli nyitás és zárás – mondta, hozzátéve, hogy ezekkel a TDK a modern autóipar igényeit tudja kiszolgálni.

A beruházás részeként új gyártósort hoznak létre, de a régit is fejlesztik, hogy az új elektromos és hibrid autók elektronikai termékek iránti igényeit kielégítsék. Ezzel újabb modern ipari kapacitás jön létre – fűzte hozzá a miniszter.

Ez a beruházás 4,1 milliárd forintos értéket képvisel, amihez a kormány 1,8 milliárd forintnyi támogatást biztosít. Ezzel nem csupán egy újabb világszínvonalú modern ipari kapacitás jön létre, de biztosítottá válik 2100 magyar ember munkahelyének megmaradása is a világjárvány közepén

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében, és az eseményen elmondta, hogy az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója, teljesítménye 2019-ben 9500 milliárd forint volt, két és félszerese a 2010-es adatnak. Az autóipar egyharmadát teszi ki az ipari kibocsátásnak, Magyarország gazdaságának a gerincoszlopát jelenti.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a japán tulajdonosi hátterű TDK-csoport világszerte 23 országban termel és több mint százezer embert foglalkoztat. Szólt arról is, hogy Magyarországon 180 japán vállalat 30 ezer embernek ad munkát, és Japán a nyolcadik legnagyobb külföldi beruházó az országban.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a beruházás a következő 10–15 év fejlesztéseit határozza meg a vállalat életében.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2019. április 1-jétől 2020. március 31-ig tartó üzleti évben 80,4 milliárd forint volt a vállalat nettó árbevétele, ez 8,2 milliárddal kevesebb az előző üzleti év adatánál. Az exportból származó bevétele 74,5 milliárd forint volt, 8,2 milliárddal kevesebb, mint az előző évben. Az adózás után veszteség 3,8 milliárd forintot tett ki, míg az előző üzleti évben 92,7 milliót mutatott.