Nem nyilvánosak a hivatala 13,4 milliárdos projektjének részletei

2020.12.22. 20:18

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-ben kötött szerződést az Országos Tisztiorvosi Hivatal jogelődjével egy uniós gigaprojektről, a program neve Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése.

A projekt 11,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhatott, ezt a kormány kétmilliárd forinttal toldotta meg. A projektbe az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, a Semmelweis Egyetemet és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is bevonták, mégpedig olyan célokkal, mint a népegészségügy rendszer megújítása, a lakosság egészségi állapotának javítása, és a betegellátás biztonságosabbá tétele.

A plusz kétmilliárdot arra kapták, hogy építsenek ki egy nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálati és online információs központot.

A projekt most decemberben zárult volna, de a koronavírus-járvány miatt meghosszabbították a futamidőt, így a végleges zárás 2021-re csúszik.

A 13,4 milliárd forintos költés részleteiről a 24.hu cikke szerint Hadházy Ákos levélben kérdezte meg Müller Cecília országos tisztifőorvost. A független országgyűlési képviselő arról érdeklődött, milyen eredményei vannak eddig a projektnek, mekkora részt tettek ki a bérköltségek, milyen cégekkel kötöttek egymillió forint feletti szerződéseket.

Hadházy Ákos arról tájékoztatott, hogy múlt héten megkapta a válaszlevelet Müller Cecíliától, de szerinte egyetlen kérdésre sem érkezett érdemi felelet.

Az országos tisztifőorvos jórészt egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozott, amely szerint az adatkezelő kizárólag az adatkérés teljesítése érdekében nem köteles adatokat kigyűjteni vagy rendszerezni.

A 24.hu a projektet megrendelő Emmit is megkereste a kérdéseivel az ügyben, és egyelőre várja a választ.