Ez lesokkol: 74 milliós panel, családi ház egy havi fizetésért

2021.01.02. 08:30 Módosítva: 2021.01.02. 08:30

A tavalyi év a hullámvasutazás éve volt – derül ki az Indexnek megküldött ingatlanpiaci összeállításból. Az ingatlan.com rendhagyó körképe a legérdekesebb tavalyi eseményeket gyűjtötte egy csokorba.

Rekord az albérleteknél

A koronavírus miatt kialakuló helyzet felélénkítette a piaci résztvevők érdeklődését. Tavaly összesen

több mint 540 ezer hirdetést adtak fel

magánszemélyek és ingatlanközvetítők az ingatlan.com-on. Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami a koronavírusnak köszönhetően nem számít rekordnak, az albérletpiac viszont csúcsot ért el. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg, korábban rövid távra kiadott lakásba kerestek bérlőt a tulajdonosok. Ennek eredményeként tavaly több mint 115 ezer friss ajánlat jelent meg a hirdetési portálon, ami soha nem látott rekordot jelent az ingatlan.com több mint két évtizedes történetében.

Lakáseladás expressz üzemmódban

A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítése, a leggyorsabb eladások mégis egy napon belül megtörténtek. A fővárosban egy XXIII. kerületi 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg tulajdonosa az ingatlan.com-on tavaly májusban

38,9 millió forintért, és egy nap alatt értékesítette.

A fővároson kívüli kínálatból egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsabban. A 110 négyzetméteres, 3 szobás házért 37 millió forintot szeretett volna kapni a gazdája. Ez olyan kedvező ár volt, hogy az egyik júniusi délután feladott hirdetésre másnap 30 percenként jöttek a vevőjelöltek, egyikük pedig meg is vásárolta az ingatlant.

Palota még eladó

Az ország legdrágább ingatlana egy Andrássy úti palota. A 2000 négyzetméteres, luxusfelszereltségű lakótér egy több mint 1000 négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő közel 6 milliárd forintért hirdette meg tavaly, és egyelőre még nem kelt el.

Panel egymillióért

Meglepő lehet, de a legdrágább panellakást nem a fővárosban adták el, hanem a Balaton partján. Egy, a siófoki Aranyparton lévő, felújított vízparti panelépület harmadik emeletén lévő, 79 négyzetméteres lakást az egyik siófoki ingatlaniroda hirdette meg, a vevő pedig 74 millió forintot, azaz négyzetméterenként majdnem 1 millió forintot adott érte. A panelpiacon extrém magas árat magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata van a strandra.

Családi ház egyhavi átlagkeresetért

Tavaly a legolcsóbb ingatlanok összesítésében a csúcstartó egy, a Borsod megyei Négyes településen található romos vályogház. A Tiszától 8 kilométeres távolságra lévő, 60 négyzetméteres, másfél szobás ingatlant és a hozzá tartozó 600 négyzetméteres telket

300 ezer forintos áron dobta piacra a tulajdonosa

– tájékoztatott Balogh László ingatlanpiaci szakértő. 

Ennek a dupláját, azaz 600 ezer forintot kért a hirdető 2020 legolcsóbb lakásáért, amely Salgótarjánban található, és még mindig eladó. A 48 négyzetméteres, 1+2 félszobás, teljesen üres ingatlanból még a fűtőtestek is hiányoznak, így a következő tulajdonosa kedve szerint újíthatja fel.