Előbb kéne oltani a bolti dolgozókat

2021.01.07. 07:44

A kereskedelmi dolgozók vírusfertőzésnek való napi kitettsége majdnem megközelíti az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét, ezért a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke arra kéri a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), hogy vegyék fontolóra a kiskereskedelemben dolgozók besorolását, akik jelenleg a hét, meghatározott társadalmi csoportból a hatodikban kerülhetnek sorra az oltási programban – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Bubenkó Csaba.

A KDFSZ elnöke kiemelte, hogy a lakosság leginkább a boltok világában tapasztalja, hogy a járvány miatt megváltoztak a mindennapok. Példának hozta, hogy az este nyolc órakor kezdődő kijárási korlátozáshoz igazodik a záróra este hét órakor.

De a maszkviselés, az idősek idősávja, a távolságtartás, a higiéniai intézkedések vagy a szigorú ellenőrzések kötelezettsége mind alátámasztják, hogy az áruházak alapvetően potenciális járványügyi gócpontok

– fogalmazott az elnök. Az érdekképviselet azt tartaná biztonságosabbnak, ha a kiskereskedelem kiszolgálói a leginkább veszélyeztetett csoportok után a jelenleg tervezettnél hamarabb kerülhetnének sorra.

Ez azt jelenti, hogy a besorolás szerint negyedikként, egy időben kellene beoltani a kereskedelmi dolgozókat azokkal, akik a rendvédelmi szerveknél állnak alkalmazásban, és a munkájuk szerint közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.