Épülőben Európa legnagyobb intermodális kombiterminálja

2021.01.11. 15:05

Megkezdték a fényeslitkei East-West Gate (EWG) intermodális kombiterminál építését.

Az EWG 5G-hálózatot használó, zöld technológiára épülő, vasúti nyomtávváltáson alapuló intermodális kombiterminálja kapacitás és terület (125 hektár) szempontjából is Európa legnagyobb ilyen létesítménye lesz.

A terminál évente akár egymillió darab 20 lábas konténert is tud majd kezelni. Üzembe helyezésekor 15 ezer négyzetméter raktárterület szolgálja ki az ügyfeleket.

A 22 milliárd forintos magánberuházáshoz az állam mintegy hárommilliárd forint munkahelyteremtő támogatást nyújt 

– írták az Indexnek is továbbított közleményben. 

Kapcsolódó

Egyre több kínai áru érkezik vasúton

A Rail Cargo Terminal – BILK-re indított intermodális forgalom mintegy 13 százalékkal nőtt a transzkontinentális, valamint tengeri útvonalon.

Az EWG-terminállal Magyarország aktív részese lehet a Kína és Európa közötti Új Selyemút kontinentális forgalmának, és új lehetőségek nyílnak meg a Kínába irányuló export számára is. A létesítményt, a tervek szerint, 2022 első negyedévében adják át. A beruházás közvetlenül csaknem 140 új munkahelyet hoz létre a hátrányos helyzetű térségben, közvetve 400 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. A társaság a beruházáshoz kapcsolódóan több milliárd forint értékben végez fejlesztéseket a közforgalmú vasúti hálózaton is.