Már csaknem harmincmilliárd forintot ítéltek meg a vállalkozások beindításához

2021.01.23. 14:12

Már több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése nevet viselő programban, amelyben csaknem 30 milliárd forintot ítéltek meg eddig – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a távirati irodát. 

A közlemény idézi a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, Bodó Sándort, aki elmondta: mindeddig 6500 pályázatot támogattak, amelyekre mintegy 19 milliárdot már ki is fizettek. 

A program keretében 2022-ig hozzávetőleg nyolcezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, majdnem ezer pedig a közép-magyarországi térségben.

A támogatási keret mintegy háromezer vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek és csaknem hatezerét az ennél fiatalabbak körében.

Az összesen mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához – olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény szerint támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár, Budapest és Pest megye esetében pedig az OFA Nonprofit Kft. hatvan napon belül elbírálja a beérkező kérelmeket, a kedvező támogatói döntés után pedig kifizeti az igényelt összeg felét.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kevésbé fejlett régiókban a képzések hamarosan lezárulnak. A tőketámogatás iránti kérelmek benyújtására országszerte január 31-éig, Budapesten és Pest megyében pedig felfüggesztésig, de legkésőbb április 30-áig van lehetőség.