Sportfogadásból és sorsjegyekből több pénz jön be, mint az ötös lottóból

2021.01.25. 07:47

Az ötös lottó forgalmi részaránya a Szerencsejáték Zrt.-nél a számsorsjátékok értékesítéséből csökkent, már csak harminckilenc százalék, ami a teljes árbevételnek mindössze 9,5 százaléka, azonban a halmozódások idején továbbra is megugrik a szelvényszám – derül ki a Világgazdaság hétfői cikkéből.

az elmúlt években jelentősen megerősödött a sportfogadási és a sorsjegyüzletág, ami a számsorsjátékok összforgalmi arányát csökkentette, szám szerint az összforgalomban 36,1-ről 24,3 százalékra esett.

A Szerencsejáték Zrt. adataiból világosan látszik, hogy

a játékkedv nyereményérzékeny, hiszen az ötös lottó esetében átlagosan hárommillió alapjátékot adnak fel egy héten, ám ahogy nő a várható főnyeremény, úgy emelkedik a szelvényszám.

Példaként a tavaly tavaszt említik, amikor harmincnyolc hét után vitték el a jackpotot, hetekig ötmillió felett volt, végül a hétmilliót meghaladva tetőzött.

Az áremelkedés sem volt jelentős hatással a lottózásra, hiszen az ötös lottó ára legutóbb 2019. december 28-án, három év után változott, 

amikor az alapjáték kétszázötvenről háromszáz forintra drágult, de ezzel párhuzamosan a nyereményalap is dinamikusabban növekedett.

Az ötös lottó révén az elmúlt öt évben 6461 játékos lett milliomos, tizenegy pedig milliárdos.

A játékszervező által végzett, ötös lottóval kapcsolatos kutatás a fentebb írtak erősíti meg, azaz a várható főnyeremény növekedésével egyre többen kapcsolódnak be a játékba. A nem minden héten játszó válaszadók 54 százalékának figyelmét már az 500 millió forintos jackpot is felkelti, 1 milliárd forintnál további 28 százalék csatlakozására lehet számítani, 2 és 3 milliárdnál pedig plusz 8, illetve 10 százalékra.

A játékosok többsége még mindig a hagyományos lottózókat választja, de az interaktív csatornák forgalmi részaránya emelkedik: a 2015-ös 3,7 százalék után 2020-ban már 11 százalékos szinten mozgott. 

Kapcsolódó

33 ember lett ma milliomos

Bár telitalálat nem volt az ötöslottón, de 4 találatosból bőven akadt.