Kanyarban az elhízás elleni csodaszer

2021.02.15. 06:00

Az elhízás a fejlett társadalmak és az azok sajátosságának tekinthető életforma népbetegség, amely mára komoly népegészségügyi problémává vált. Nagyrészt életmódbetegségnek tekintjük, amit a mozgásszegény életforma, a gyorséttermi ételek és a „civilizált” élet egyéb sajátosságai okoznak, bár kétségkívül léteznek olyan betegségek is, amelyek másodlagos úton okoznak túlsúlyt, mint például a mellékvesekéreg vagy az agyalapi mirigy egyes daganatai.

Az elhízás ellen ezért az orvostudományban komoly küzdelem folyik, melybe időről időre próbálkoznak bevonni a gyógyszeres arzenált is. Történtek sikeres és kevésbé sikeres, sőt, kifejezetten rossz véget érő próbálkozások is. Ez utóbbiak közé tartozik a Fen-phen és a Redux nevű gyógyszerek története is: ezek kártérítési perekbe torkollottak, majd a gyógyszerek visszavonásával végződtek. Most azonban úgy tűnik, hogy ismét a véletlen segíthette a gyógyszerfejlesztőket, mint korábban már számtalan esetben, így az orvostudomány talán legnagyobb sajtóvisszhangot látott felfedezése, a Viagra esetén is, melyet szintén más betegség ellen terveztek bevetni eredetileg.

Alábbiakban egy cukorbetegség ellen kifejlesztett szerről lesz szó, melynek vizsgálata során arra jutottak az orvosok, hogy a szer jelentős fogyáshoz vezet. A tanulmány a klinikai orvostudományok egyik legelismertebb szaklapjában, a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, természetesen független szakmai lektorálás után.

A vizsgálat során közel 2 ezer elhízott, de cukorbetegségben nem szenvedő beteget kezeltek több mint egy éven át az eredetileg cukorbetegség kezelésére szánt, semaglutide nevű szerrel. A kezelés végén a betegek testsúlya átlagban közel 15 százalékkal csökkent a placebót kapó páciensekéhez képest, ami a statisztikai számítások szerint gyakorlatilag kizárt, hogy a véletlen műve.

Ez a gyakorlatban 15 kilogrammos fogyást jelentett, és ami talán ennél is fontosabb, a gyógyszerrel kezelt betegek körében jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri betegségek rizikója, pozitívum továbbá, hogy a betegek javuló fizikai teljesítőképességről számoltak be.  A kezeltek 4,5 százaléka nem tolerálta a szert, míg ez az arány a placebo esetében 0,8% volt.

A szerzők konklúziója szerint a gyógyszer alkalmas arra, hogy klinikailag jelentős és fenntartható fogyást eredményezzen elhízott betegek körében. A vizsgálat során mindkét csoport esetében életmódváltást is alkalmaztak, de ez gyakorlatilag csak a gyógyszerrel kezelt csoportban vezetett eredményre, a placebo esetében nem. A vizsgálat egyik szerzője, Rachel Batterham professzor szerint a felfedezés egy új korszak kezdetét jelentheti. 

A gyógyszer egyelőre csak cukorbetegség kezelésére engedélyezett!

A szerző belgyógyász szakorvos.  • Hírek
  • Lakáshitel