A héten tárgyal a parlament a 25 év alattiak szja-mentességéről

2021.03.15. 06:48

Az Országgyűlés három napot ülésezik a következő két hétben. A képviselők kedden a kormány tagjait interpellálhatják, szerdán pedig a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességéről szóló kormányzati javaslatot tárgyalhatják – írja az MTI. 

Az ülés kedden 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Szabó János, korábbi FKGP-s képviselőről, valamint a magyar zászló és címer napjáról.

A napirend előtti felszólalásokat követően az interpellációk hangozhatnak el másfél órában, majd azonnali kérdésekre és válaszokra kerülhet sor továbbá hatvan percben.

Az első ülésnap végén arról a kormánypártok által is támogatott LMP-s határozati javaslatról tarthatnak általános vitát, amely Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről nevezné el az idén létrejött Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet.

Szerdán reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul a parlamenti munka, majd terítékre kerül a családokért felelős tárca nélküli miniszter

törvényjavaslata,amely 2022-től lehetővé tenné a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Indexnek adott interjújában elmondta, a tervek szerint a fiatalok 2022 elejétől érvényesíthetik az adókedvezményt. 

A tavalyi év elejétől élő, négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentességéhez igencsak hasonló koncepcióról van szó, ami a fiatal felnőttek jövedelmében havi 22 százalékos emelkedést fog jelenteni. Továbbá ezzel a diákszervezeteknél munkát vállalók bérét a jövő évtől a járulékok mellett most már adó sem terheli. A korosztály alapbéréből kiindulva az szja-mentességgel akár évente félmillió forintot is megtakaríthatnak majd.

– fogalmazott az interjúban Novák Katalin a 25 év alattiak szja-mentességével kapcsolatban. 

A parlament szintén szerdán tarthat egy különálló rendkívüli ülést, amelyen a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd a koronavírus-járvány kormányzati kezelését kívánja megtárgyalni.

Az Országgyűlés ülése március 22-én, hétfőn ér véget. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak, majd ellenzéki kezdeményezésre a 2021-2027. közötti európai uniós források felhasználásáról tarthatnak politikai vitát.

Kapcsolódó

Ön támogatja a 25 év alattiak szja-mentességét?

A kormányfő vetette fel, a szakmai egyeztetések ezen a héten is gőzerővel folynak. Vannak érvek mellette és ellene is. Ön mit gondol?  • Hírek
  • Babaváró hitel