Százból tíz munkavállalót tudnak megtartani a vendéglátásban idehaza

STA 4626
2021.03.25. 06:37

Budapesti és külföldi vendéglátósokkal készített interjút a koronavírus alatti működésükről az RTL Klub Fókusz című műsora. Kiss Attila budapesti üzemeltető elmondása szerint száz emberből tízet tudott megtartani, ugyanakkor Berlinben is üzemeltet egy vendéglátóhelyet, ahonnan szinte senkit nem kellett elküldenie.

Állítása szerint Németországban a korlátozások bejelentése után néhány nappal már a vállalkozók számláján volt az állami támogatás, míg Magyarországon jóval később jelentették be, hogy egyáltalán hogyan támogatnák a vendéglátósokat.

A Las Vegan’s tulajdonosai elmondták, hogy egyelőre azzal küzdenek, hogy legalább nullára ki tudjanak jönni, profitot csak nyártól vagy ősztől remélnek. 

Több éve üzemeltet egy franciaországi éttermet Horváth Zoltán, a járvány alatt viszont legtöbb dolgozója az ételkiszállításban segít. Közölte, hogy a francia állam az összes vendéglátó egységet egységesen havonta tízezer euróval támogatja, függetlenül a forgalmától. 

Magyarországon a bezárni kényszerült vendéglátósok ágazati bértámogatásra jogosultak. A dolgozók járvány előtti bruttó bérének 50 százalékára nyújt támogatást az állam. Ez havonta legfeljebb bruttó 251 500 forint lehet.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)  • Hírek
  • Hírek