Áramhálózattal bővül Mészáros Lőrinc tőzsdei cége

2021.03.31. 19:54
A gázhálózat mellett áramhálózattal is bővíti stratégiai portfólióját a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő befektetési holding.

Adásvételi szerződést írt alá az Opus Energy Kft. és az E.On Hungária Zrt. az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására – írja közleményében az Opus Global Nyrt.

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus tőzsdei társaság igazgatósága március 11-én döntött arról, hogy a Status Energy Kft.-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, és ezen a cégen keresztül kívánja tulajdonolni a tiszántúli áramhálózati vállalatot. A tranzakció a szükséges hatósági engedélyek beszerzésétől és a szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesítésétől függően, várhatóan 2021. harmadik negyedévében fejeződik be.

Az Opus még 2019 októberében jelentette be vételi szándékát a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlására. Az átvilágítási folyamatot követően a tőzsdei cég tavaly decemberben kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Beteiligungen GmbH részére, a Titász megvásárlására.

A tranzakciós folyamat újabb mérföldköve az adásvételi szerződés mostani aláírása.

A Titász Magyarország területének egyötödén üzemelteti az elektromos hálózatot, 2019-es adózott eredménye meghaladta az 5,3 milliárd forintot.

A kelet-magyarországi régióban az Opus-csoport már rendelkezik energetikai befektetéssel: 2021. március 12-én jelentette be a tőzsdei társaság, hogy 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, amely tranzakció szintén a mai nappal lezárult. 

A tranzakciókkal az Opus Gobal Nyrt. irányítási jogot is szerez mind a Titászban, mind a Tigázban. A tőzsdei holdingnak stratégiai célja, hogy hosszú távon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon – szerepel szintén a cég közleményében.

Kapcsolódó

Elhárult az akadály, Mészáros Lőrincé lesz Magyarország legnagyobb földgázelosztója

A Tigáz tartja fenn Magyarország leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatát.