Nagyon komoly gondot okozhatnak az olcsó locsolókölnik

2021.04.03. 14:54

Kerüljük a bizonytalan eredetű termékeket a parfümök és a locsolókölnik között is – figyelmeztet közleményében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A hamis parfümök számos egészségügyi problémát okozhatnak, köztük:

  • allergiás reakciókat;
  • kiütéseket;
  • asztmát;
  • arcüregi problémákat.

Ahhoz, hogy a nem ellenőrizhető termékeket elkerüljük, érdemes megvizsgálni a csomagolást. A laza, gyűrött vagy hiányzó celofán elárulja a hamisítványt, míg eredeti terméken nincs hiba, elütés, nem csúsznak el rajta a betűk. A feltűnően olcsó parfümöket szintén nem érdemes megvenni – teszi hozzá a HENT.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017-ben, és 2018-ban 18 millió eurós kárt okoztak a legális gyártóknak, kereskedőknek a kétes eredetű, túlnyomórészt Törökországból érkező termékek. Magyarországon a legutóbbi vizsgálat szerint a veszteség 2015 és 2018 között elérte a 800 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azóta is jelentős mennyiségben foglal le ilyen tételeket, az elmúlt hónapban például 15 ezer hamis illatszert találtak egy budapesti raktárban. Ezeket a termékeket elsősorban az utcán, a piacon, valamint egyre nagyobb arányban az interneten szerzik be a vásárlók – írja az MTI.