Kétirányúvá tenné az osztrák gázvezetéket az engergiahivatal

2021.04.07. 14:24

Az Energetikai Hivatal vizsgálja egy kisebb gázszállító kapacitás létrehozásának lehetőségét Ausztria felé – közölte a Világgazdaságnak adott interjújában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

Horváth Péter János elmondta: Magyarország már az összes importvezetékét kétirányúvá tette az uniós kötelezettségnek megfelelően. A négy, uniós határon átnyúló infrastruktúrából már csak az ausztriai nem kétirányú, de ez alól – az osztrák fél kérésére  az Európai Bizottság korábban felmentést adott.

Ugyanakkor a bizottság döntésének megfelelően itt is vizsgálják a kétirányúsítás lehetőségeit. 

A globális gázpiac előző évi eseményeivel kapcsolatban a MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a hazai lakossági fogyasztók továbbra is a megszokott, hosszú távon fenntartható áron jutottak hozzá a földgázhoz, és nem függnek a világpiaci árak ingadozásától.

A hivatal folyamatos monitorozása szerint az egyetemes szolgáltatási árak továbbra is kedvezőbbek voltak, mint a piaci szerződéssel ellátott kisfogyasztói árak. Az európai fővárosok lakói számára elérhető szolgáltatási ajánlatokkal összevetve pedig még mindig a magyar egyetemes szolgáltatási árak a legalacsonyabbak – közölte.

Horváth Péter János ismertette azt is, hogy a hazai gázfogyasztás nem csökkent az utóbbi időben. Bár az ipari gázkereslet mérséklődött, de ezt kompenzálta a lakossági fogyasztás és a gáztüzelésű erőművek felhasználásának növekedése. 

Kifejtette: az elmúlt években jelentősen nőtt az átadott új lakások száma, az új épületekben pedig továbbra is a gázfűtést választották a leggyakrabban. Emellett a második negyedévben

a pandémia miatt gyorsan terjedő otthoni munkavégzés is hozzájárulhatott a fűtési igények emelkedéséhez.

A gáztüzelésű erőművek gázkereslete pedig azért nőtt, mert a szén-dioxid-kvóták magas ára és az alacsony nagykereskedelmi gázárak miatt a termelésük versenyképesebbé vált, mint a lignit- és széntüzelésűeké – fejtette ki.

A MEKH elnöke elmondta: az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítások évek óta megbízható forrásai a hazai ellátásnak. Idén őszre elkészül a szerb–magyar határkeresztező vezeték, amelyen keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek a Török Áramlaton Európába érkező gázhoz is.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a horvátországi LNG-terminál és a Török Áramlat beruházása miatt a horvát piacnak a jövőben sokkal kevesebb orosz gázra lehet szüksége Magyarországon keresztül, ráadásul a szerb és a bosnyák piacra történő orosz gázszállítások sem érintik majd Magyarországot. Ezért a hazai tranzit számottevően csökkenhet.

A hazai földgázszállító rendszeren keresztüli átszállítások csökkenése negatív hatással lesz a földgázszállítási tarifákra is. A szállítórendszer költségeinek megtérüléséhez emelni kell a szállítási díjakat, ez érinteni fogja a hazai kereskedőket is. A hivatal törekszik arra, hogy a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával a tarifák korrekcióját csak fokozatosan hajtsa végre – közölte Horváth Péter János.  • Tippek
  • Babaváró hitel