Számítson rá, hogy ebből a két gyümölcsből kevés lesz az idén

2021.04.11. 17:37 Módosítva: 2021.04.11. 17:37

Megtizedelték a kajszi- és az őszibarack ültetvényeket az elmúlt napokban tapasztalt fagyok, így fel kell készülni arra, hogy idén jóval kevesebb lesz a két közkedvelt magyar gyümölcsből – erről beszélt az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke és Fedmann Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Kelemen Péter szerint pontos számokat és arányokat még korai mondani, de azt biztos, hogy a húsvét után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett.  „A magyar boltok pultjain, illetve a zöldséges standokon egy jó évhez képest kevesebb hazai gyümölcsöt fogunk találni, és több import érkezhet” – fejtette ki a rádiónak a FruitVeB alelnöke.

Hangsúlyozta: 

a jelenlegi fagyokban más európai országok is érintettek, nem kizárt a drágulás, azonban szezonindulásig még 4–6 hetet kell várni, és akkor válhat világossá, hogy honnan is indulhatnak az árak, és abból lehet majd következtetéseket levonni.

Leginkább a kajszi- és őszibarackok, valamint a meggy és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, ugyanis ezek virágoznak a legkorábban. Az agrártárca szerint biztos lesz fagykár, annak mértéke azonban majd később derül ki – erről már az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt ugyanitt.

Mint elmondta, a gazdálkodók védekezésének intenzitását látva biztosan keletkeztek károk, de ezeket még nem lehet felmérni, a rügyfakadás és a virágzás mutatja majd meg, mekkora a baj.  • Tippek
  • Bankszámla