Biztos, hogy jó nekünk az oltás utáni aszpirinkúra?

D  MJ20210421002
2021.04.22. 18:55
Mivel az oltópontokon rendre javasolják a vakcinára váróknak, hogy a védőoltás után szedjenek Aspirin Protectet, megkérdeztünk több háziorvost, van-e létjogosultsága az ajánlásnak? Sem a WHO, sem az amerikai járványügyi hivatal nem javasolja.

Van-e oltás utáni protokoll, vagyis mit ne tegyünk azt követően, hogy megkaptuk a vakcinát? A WHO oldalán nem találtunk erről leírást, az amerikai járványügyi központ pedig a többi között azt írja, hogy

  • két oltás után, teljes védettséget élvezve is maszkban találkozzunk zárt térben olyanokkal, akik esetleg még nincsenek teljesen immunizálva,
  • a teljesen immunizáltakkal is tartsuk az 1,8 méteres méter távolságot zárt térben,
  • továbbra is kerüljük a nagyobb tömeget, csoportosulást és a rosszul szellőztetett, zárt helyeket.

Arról, hogy megelőzés céljával szedjünk-e valamilyen gyógyszert, nem szól a fáma.

Mindez azért érdekes, mert egyik kollégánk, aki Budapest IX. kerületében kapta meg a SARS-CoV-2-es koronavírus elleni védőoltást, azt a tanácsot kapta az oltó orvosától, hogy egy ideig érdemes szednie Aspirin Protectet – a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében. Kollégánk több ismerőse ugyanezt az ajánlást kapta oltás után. 

Ez újdonságként hathat, hiszen több friss vizsgálat is igazolta, hogy a koronavírus elleni vakcinák nem okoznak veszélyes mértéket meghaladóan vérrögképződést – az AstraZeneca oltóanyagánál volt ezzel probléma, a mellékhatás bekerült a nagyon ritkán előfordulók közé –, és sokkal nagyobb eséllyel jelentkezhet vérrög a szervezetünkben, ha elkapjuk a fertőzést. Kollégánk felkereste a közeli patikát, ahol közölték vele, hogy kifogyott az ajánlott gyógyszer, annyian keresték az oltás után, de szedjen helyette Aspirint, a vérhígító hatás ugyanúgy érvényesül.

Az Indexnek egy kaposvári gyógyszerész is megerősítette, hogy náluk is hiány van az Aspirin Protectből, ami azt jelzi, az oltópontokon rendre tanácsolják a készítmény beszedését a pácienseknek. Jakab Ferenc, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője a közelmúltban egy oltásokról tartott webináriumon azt mondta, ha valaki szedni akar Aspirin Protectet, szedje nyugodtan, ártani nem fog, a vérhígító injekciót azonban feleslegesnek tartja.

Már a járvány korai szakaszában kiderült az orvosok számára, hogy sok fertőzött halálában közrejátszott a vírus következtében fellépő vérrögképződés, s emiatt a megelőzés érdekében a terápiákban használták az aszpirint, erről a közelmúltban a washingtoni George Washington Egyetem egyik altatóorvosa is nyilatkozott egy orvosi lapnak. 2020 márciusa és júliusa között egy 412 fős kutatás is igazolta az aszpirin kedvező hatását: azok, akik a kórházba kerülést követően azonnal megkapták,

  • 43 százalékkal kisebb eséllyel kerültek intenzívre,
  • 44 százalékkal kisebb eséllyel kerültek lélegeztetőgépre, és
  • 47 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a kórházban, mint akik nem kaptak gyógyszert.

Felkerestünk több háziorvost, hogy mondják el, mit gondolnak az oltás utáni gyógyszerezésről, és egyöntetűen úgy fogalmaztak: semmi sem igazolja, hogy az aszpirin beszedésének lenne értelme a vakcina beadását követően.

El tudom képzelni, hogy más orvosok ezt tanácsolták, de ez egy szakmai nonszensz, fogalmam sincs, hogy bármely orvoskollégám miért javasol ilyesmit

– kezdte határozottan Békássy Szabolcs, dunavarsányi háziorvos. Mint mondta, egyes vakcinák beadását követően felmerült a tromboembóliás szövődmények előfordulási lehetősége, ám a beoltottak között olyan ritka előfordulási gyakorisággal jelentkezett, hogy a nagyon ritka mellékhatások közé került be.

A Háziorvosok Online Szövetségének tagja kifejtette, a vakcinálásokat követően nagyon ritkán mélyvénás trombózis és a sinus trombózis alakulhat ki. Előbbi az alsó végtagokban, utóbbi a koponyaűrön belüli nagy üregekben fordulhat elő. Az Aspirin Protect, amelynek az acetilszalicilsav a hatóanyaga, a vérlemezkék összetapadását gátolja, így kiválóan véd a szívizominfarktus vagy a stroke (agyi érkatasztrófa) ellen, ám Békássy hangsúlyozza, ezek mögött nem azok a patofiziológiai mechanizmusok állnak, mint a mélyvénás vagy sinus trombózis kialakulása mögött az összetapadó thrombocyták.

Az Aspirin Protect és a sima Aspirin nem véd a mélyvénás trombózis és a sinus trombózis hátterében álló véralvadási defektustól, ettől a heparininjekciók védenek, és a régóta használt Syncumar. Köznapi nyelven róluk beszélünk úgy, mint »vérhígítók«. Emiatt teljesen szükségtelen a védőoltás beadása után bármilyen specifikus, megelőző gyógyszeres terápiát megkezdeni. Az enyhe oltási reakciók enyhítésére láz vagy fájdalomcsillapítót érdemes otthon tartani

– rögzítette.

Még veszélyes is lehet? 

A Thrombosis UK brit orvosi szervezet vezetője néhány napja arról beszélt a BBC-nek, hogy a hematológus szakorvosok kifejezetten nem ajánlják az aszpirint az oltás után, mert nem csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét. Sőt, azt mondja, ha valakinél bekövetkezne a trombózis, lecsökkenne a vérlemezkeszintje, ami emeli a vérzékenységi fakort, az aszpirin szedése pedig ez esetben kifejezetten veszélyes. Ugyancsak az aszpirin beszedésével szemben foglal állást a walesi kormányzati egészségügyi szervezet, a Public Health Wales.

Cserni István verőcei háziorvos ugyanazt erősítette meg az Indexnek, mint Békássy Szabolcs:

nincs szakmai alapja annak, hogy valaki a vérrögképződéstől tartva megelőző gyógyszeres kezelésbe fogjon.

De akkor miért ajánlhat ilyet egy orvos egy beoltottnak?

A betegek egy részét elbizonytalanítja az a média- és politikai hisztéria, ami a vakcináció körül zajlik. Az európai gyógyszerügynökség és a WHO is igazolta, hogy nincs komoly félnivaló a vérrögképződés miatt. Ennek ellenére a betegek a folyamatosan érkező hírek miatt tétováznak. Ebben a helyzetben azt kell hogy mondjam, még mindig jobb, ha két hétig szedi valaki az Aspirin Protectet, de beoltatja magát, mintha valaki fel sem veszi a védőoltást

– mondta az Indexnek a háziorvos a placebohatásra célozva.

„Szakmailag nem biztos, hogy elfogadható, hogy erre biztatják az embereket, ám ha a páciensnek pszichés támogatást jelent, hogy beszedje az aszpirint, akkor szedje be.

Nehezebb elmagyarázni mindennap száz oltásra várónak, hogy egy a 250 ezerhez az esélye, hogy az oltás miatt vérrög képződhet nála, és lehet, hogy a médianyomás miatt el sem hiszi az illető.

Könnyebb út, és a páciensnek is nagyobb megnyugvás, ha ehelyett inkább az aszpirint javasolják neki, ez lehet az ajánlás hátterében.”

(Borítókép: Koronavírus elleni vakcinával oltanak be egy nőt Szolnokon 2021. április 21-én. Fotó: Mészáros János / MTI)