Már az OTP-é a második hely Szerbiában

DROTI20171211002
2021.05.06. 11:00
A legnagyobb magyar bank két leányvállalata, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egyesülésével tör előre a balkáni piacon.

Tizenkilenc hónapja kezdődött az OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egyesülési folyamata. A Vojvođanska banka 2017-ben, az OTP banka Srbija két évvel később 2019-ben csatlakozott az OTP Csoporthoz. A két pénzintézet csütörtöktől egy bankként, OTP banka Srbija néven működik tovább, írja friss közleményében az OTP, mely célul tűzte ki, hogy létrehozza a legnagyobb bankot Szerbiában. A régióban még nem volt példa ilyen összetett banki integrációra.

Az új, integrált bank rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel a szerbiai hitelezési piacon, valamint 5,6 milliárd eurós mérlegfőösszegével a második legnagyobb banknak számít.

Mindkét bank top-10-es volt eddig a szerb piacon, de az egyesülés után már csak az olasz tulajdonú Banca Intensa előzi meg az OTP-t.

A szerbiai OTP-nél az integrációval több mint 3000 munkavállaló dolgozik. 213 fiókkal, és 322 ATM-mel rendelkezik Szerbiában, ennél egy bank sem működtet többet.

Ez a sikeres integráció újabb jelentős mérföldkő az OTP Csoport történetében. Az OTP Bank tizenegy országban van jelen, piacvezetők vagyunk Magyarországon, Bulgáriában és Montenegróban is, és kulcsszerepet játszunk számos más piacunkon – mint mától Szerbiában is

– mondta Wolf László, az OTP banka Srbija Igazgatóságának elnöke és az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Csoport tavaly májusban Bulgáriában hajtott végre hasonló integrációt, itt az Expressbank egyesült a DSK Bankkal, majd decemberben Montenegróban olvadt össze a két OTP-leány, a Crnogorska Komercijalna Banka (CKB) és a Podgoricka Banka.

(Borítókép:  A szerbiai Vojvodjanska Banka (Voban) székháza Újvidéken 2017. december 11-én.  Fotó: Rosta Tibor / MTI)