2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Uniós pénzekből fejlesztik majd a romániai közlekedést

2021.05.13. 20:10

Az Európai Bizottság beleegyezett, hogy a helyreállítási alapból Románia által lehívott összeg 27 százalékát autópályák és vasutak fejlesztésére költsék el. Ugyanakkor Brüsszel azt kérte a bukaresti kormánytól, hogy a tervet mutassák be a román parlamentben. Florin Cîțu miniszterelnök a napokban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel és Adina Vălean szállításügyi biztossal is egyeztetett.

A román kormányfő azt jelezte: Románia számottevő infrastrukturális hiányosságokkal küszködik, ezért szükség van arra, hogy az uniós források jelentős részét ilyen fejlesztésekre fordíthassák.

Korábban az Európai Bizottság közölte: az öntözési rendszerek kiépítését nem fogják támogatni, írta a Transindex román nyelvű sajtóorgánumra hivatkozva. 

Kapcsolódó

Összeállt a román helyreállítási terv

Összesen 30 milliárd eurót költhetnek el fejlesztésre.

Az egyeztetések alapján Románia arra számíthat, hogy az oktatásra, az egészségügyre és az energiaügyi reformokra is megkapja a megjelölt forrásokat. Egészségügyi célokra 4, oktatási beruházásokra pedig 2 milliárd euró szeretne megkapni Románia. Egyébként az Európai Bizottság azt is kérte Bukaresttől, hogy a minisztériumok valamennyi projektet részletesen dolgozzanak ki.

Románia 29,2 milliárd eurót hívhat le az uniós helyreállítási alapból. Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter azt vállalta, hogy Románia a végleges tervét május 31-én nyújtja be a brüsszeli testületnek.