Feltolták az ezüst árát a zöld technológiák

2021.05.14. 10:17

Az ezüst az elmúlt 12 hónapban unciánként 15,5 dollár körüli szintről 74 százalékkal drágult, elérve a 27 dollárt. Miközben az arany ára 6,4 százalékkal emelkedett. Az ezüst az elektronikától a fényképezésen keresztül, az ékszerekig avagy az érmékig számos mindennapos használati cikk szerves része. Magas elektromos vezetőképessége és tartóssága miatt megtalálható a számítógépekben, a mobiltelefonokban, az autókban is. A Silver Institute adatai azt mutatják, hogy 2021 eddig eltelt részében nagyobb volt a kereslet, mint a nemesfém utánpótlása, írta a novekedes.hu.

Kapcsolódó

Tízéves csúcson az arany ára

Pénteken 1900 dollár fölé emelkedett az arany ára unciánként.

Ole Hanson, a Saxo Bank árupiaci részlegének vezetője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár az ezüst iránti kereslet körülbelül 50 százaléka összefügg az ipari felhasználással, a többi befektetőktől származik. Szerinte az előbbi hajtotta fel a nemesfém árát. Szakértők szerint az áremelkedésben szerepet játszik az elmozdulás a zöld technológiák felé, például a napelemgyártás.   

Mindezzel párhuzamosan vannak olyan vélemények is, amelyek szerint az ezüst is profitálhat a globális gazdaság újbóli megnyitásából a fellendülő ipari termelés és a beruházások révén.