Energiaügynökség: az olajipar állítsa le a feltárási projekteket

2021.05.18. 16:44 Módosítva: 2021.05.18. 16:45

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) váratlanul csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek, radikális javaslatokat tesznek a fosszilis energiahordozók visszaszorításáért. Az energiaügynökség szerint ennek az évnek mérföldkőnek kell lennie az olajipar leépítésében: a szektor cégeinek le kell állítaniuk valamennyi feltárási projektjüket ahhoz, hogy a globális felmelegedést ellenőrzés alatt lehessen tartani – közölte az IEA a jelentésében.

A szervezet szerint ez a radikális lépés a feltétele annak, hogy a világ 2050-re eljuthasson a nulla szén-dioxid-kibocsátáshoz, ahogy azt a párizsi klímavédelmi egyezmény előírja. Ha ezt a célt sikerül elérni, akkor a tudósok szerint elkerülhető, hogy az évszázad végére a Föld légköre átlagosan több mint 1,5 Celsius-fokkal melegebb legyen az ipari társadalmak megjelenése előtti időszakhoz képest, írta a Napi.hu.

Kapcsolódó

Új technológiák kellenek a maratoni küzdelemhez

Több száz milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe, amit rettentő nehéz korrigálni.

A jelentés szerint a fosszilis energiahordozók felhasználásának drasztikus csökkentése mellett ugyanilyen határozottan erősíteni kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó tevékenységeket. Ezekre nagyjából évente ötezer milliárd dollárt kell költeni 2030-ig, szemben a jelenlegi kétezer milliárd dollárral.

Az IEA szerint a világ szénfelhasználása 2050-re 90, olajfogyasztása csaknem 75 százalékkal csökkenhet.

Az elektromos áram előállításából 2040-re kiszorulhat a szén-dioxid-kibocsátással járó energiahordozó-égetés.