A biztosítók szerint nincs hátrányos megkülönböztetés a fertőzés után

2021.05.19. 15:55
Határozottan cáfolták a magyar biztosítók, hogy életbiztosítási termékeikben megkülönböztetnék a Covid-fertőzésen átesetteket.

A hazai életbiztosítási piac szinte teljes egészét lefedő tizenegy Mabisz-tag társaság kockázati életbiztosításaiban nem tartozik a kizárások közé a koronavírus-fertőzés. Ezt a választ kapta az AFP Ténykérdés rovata, miután a Facebookon már nemcsak Franciaországban és Németországban, hanem Magyarországon is terjed az a pletyka, hogy a biztosítóknál más elbírálás alá esnek a fertőzésen már átesettek, illetve a beoltottak. Az AFP arra is rákérdezett, elképzelhető-e az, hogy valaki nem köthet életbiztosítást, mert oltást kapott.

A magyar biztosítási piac szereplőitől beérkezett válaszokat a szervezet a honlapján összegezte. E szerint 

EGYETLEN BIZTOSÍTÓ VÁLASZÁBAN SEM VOLT ARRA UTALÓ MEGJEGYZÉS, HOGY A COVID–19 MEGBETEGEDÉS ELLENI OLTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN AZ ADOTT ÉLETBIZTOSÍTÁSI TERMÉK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI SPECIÁLIS, KIZÁRÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEKET TARTALMAZNÁNAK.

Több biztosító ráadásul kedvezően módosította új szerződéseinél az egyes életbiztosítási, valamint baleset- és betegségbiztosítási termékeknél érvényes várakozási, kockázatkizárási időt. Több biztosító hozott kifejezetten pozitív rendelkezéseket a Covid–19 megbetegedéssel kapcsolatos vállalásokról (például várakozási idő rövidítése, Covid-teszt-térítés). Ugyanakkor a kockázatviselési terjedelem az egyes termékek (összeg-, illetve szolgáltatásfinanszírozó biztosítások) esetében akár jelentősen is eltérhet. Az állam által finanszírozott társadalombiztosítás és a magán-egészségbiztosítás eltérő szerepvállalásával összefüggő példa, amikor a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás keretében a biztosító a szerződési feltételeiben meghatározott, az állami népegészségügy feladatait képező egészségügyi ellátásokat, például a védőoltások költségét nem finanszírozza.

A Mabisz már tavaly decemberben felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosításokban már lehetnek lényeges eltérések az egyes társaságok termékei között, így például könnyen előfordulhat, hogy a szerződési feltételek nem terjednek ki a koronavírussal összefüggő ellátásokra. Egyes biztosítók portfóliójában megtalálhatók olyan szerződések, amelyek feltételeiben a világjárványokkal összefüggő biztosítási eseményeket kizárták, és olyanok is, amelyek alapján ilyen esetekben is szolgáltatnak.