Washington beérné 21 százaléknál kevesebb adóteherrel

2021.05.26. 15:32 Módosítva: 2021.05.26. 15:39

Kompromisszum-kész az óriáscégek megadóztatásában a Biden-kormányzat. Az amerikai elnök április elején jelentette be: Washington hajlandó arra, hogy amerikai cégek, köztük a hightech óriások ne csak az Amerikai Egyesült Államokban fizessenek adót.

Becslések szerint globálisan mintegy száz vállalat kerülhetne ebbe a kategóriába, például a Szilícium-völgy nagy része. Rájuk 21 százalékos adóteher hárulna. Így próbálná a Biden-adminisztráció elejét venni, hogy egyes adóparadicsomokban az amerikai adószint alá vágjanak, és elcsábítsák hazai pályáról az érintett vállalatokat, írta az Infostart.hu. 

Kapcsolódó

Már az Egyesült Arab Emírségek is adóparadicsommá vált

Akkora mennyiségű pénz érkezett Hollandiából, hogy az már csak az ország éves GDP-jéhez mérhető.

Ugyanakkor most azt jelezte Washington: szükség esetén beérnék 15 százalékos minimummal is.

Hangsúlyozták: ez a lehetséges legalsó határ, amely alá nem mennek. Megfigyelők megjegyzik, hogy a 15 százalékos küszöbszint távolról sincs olyan messze az OECD-körökben már korábban is felvetődött 13 százalékos egységes szinttől, vagy akár az Írországban alkalmazott 12,5 százalékos társaságiadó-mértéktől. 

A „Biden-javaslatként” elhíresült washingtoni kezdeményezésről széles körű nemzetközi egyeztetés folyik. Rengetegen üdvözölték, de szép számmal vannak ellenzői is, mindenekelőtt az alacsonyabb társasági adót alkalmazó országok körében.