Közpénzből bérelt szobákat fényűző szállodákban az Antall József Tudásközpont

2021.05.31. 10:54

Évi 15-20 külföldi utazást bonyolított le és luxusszállodákban bérelt szobákat a kormány által eddig több mint négymilliárd forinttal támogatott Antall József Tudásközpont (AJTK) – közölte a Direkt36.

A tényfeltáró portál azt írta, számos belső dokumentumot megszereztek az AJTK pénzügyeivel kapcsolatban, valamint tíz, a szervezet működését behatóan ismerő forrással készítettek interjúkat, ezek segítségével a következőket derítették ki:

  • Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál eltöltött időszakban meredeken emelkedtek: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.
  • Az AJTK egyfajta családi üzletként is működik Antall Péter számára. A felesége az intézet igazgatóhelyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.
  • A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében. 2019-ben az USA legmagasabb felhőkarcolói közül kettőben is megszálltak az AJTK utazó delegációi.
  • Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el. A Direkt36 által megszerzett belső iratokból kiderül, hogy időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.
  • Több százezer forintot költöttek Samsonite bőröndökre és alapítványi pénzből jutott magánkórházra, két professzionális fényképezőgépre, de előfordult, hogy néhány zacskó Dunakavicsot vagy párezres minibárfogyasztást is elszámoltak költségként.
  • Antall Pétert és AJTK-s rendezvényeket népszerűsítő PR-cikkekért legalább 20 millió forintot fizettek.
  • 6,5 milliót fizettek egy tanulmányért egy olyan cégnek, amely korábban egy falusi turkálót üzemeltetett, egyik volt tulajdonosa pedig ma egy benzinkút alkalmazottja.
  • Az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült. Az alkalmazottak többször heteket-hónapokat vártak arra, hogy fizetést kapjanak. Ez 2021-ben is megtörtént.
  • Miközben az alapítvány 2016-ban olyan nehéz helyzetben volt, hogy folyószámlahitelből fizette a béreket is, egy háromfős delegáció skandináv körútra ment, amelynek során útba ejtettek egy festői fjordot is.
  • A kiadások 2018-ra annyira megszaladtak, hogy a kormánynak az éves támogatáson túl további 250 millióval kellett megtámogatnia a szervezetet. Papíron egy másik kormánypárti alapítvány adta a pénzt, költségvetési támogatást ugyanis tilos adósságkezelésre fordítani.

A megszerzett dokumentumok szerint a működési támogatást nyújtó Miniszterelnökség könyvelői átfogóan ellenőrizték az elszámolt költségeket és számlákat formai szempontból, ennek ellenére a Direkt36 nem talált arra vonatkozó információt, hogy a kormány kifogásolta volna az alapítvány gazdálkodását. Megjegyzik továbbá, hogy az alapítvány egyik kuratóriumi elnökének távoznia kellett, miután a „polgári jó ízlés” szempontjából kritizálta a költéseket.

A Direkt36 kérdéseire végül a Miniszterelnökség közölte, vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, vajon az Antall József Tudásközpont a kiutalt közpénzt „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel.

A luxusszállodákkal kapcsolatban az

AJTK pedig úgy reagált, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek,

továbbá azt állították, hogy adminisztrációs hiba folytán jelentek meg a Direkt36 birtokába jutott dokumentumokban bizonyos költések. Az alapítvány továbbá

nem lát összeférhetetlenséget abban, hogy az Antall József Tudásközpontnál családtagokat alkalmaznak.

Az Antall Péter fizetéséről, illetve a szervezet eladósodásáról szóló kérdésekre azonban nem érkezett válasz.