Megyei jogú városok: kevesebb adóbevétel, tízmilliárdos maradványok

2021.05.31. 15:50 Módosítva: 2021.05.31. 15:52

Viszonylag jól átvészelték az elmúlt évet a megyei jogú városok az eddig elfogadott zárszámadások szerint. Az adóbevételeik estek ugyan, de, részben az elhúzódó beruházásaik miatt, több tízmilliárd forintos maradványaik keletkeztek, írta a Világgazdaság. 

Kapcsolódó

Nincs megállapodás a megyei jogú városok adókompenzációjáról

A Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztettek a városvezetők.

Kecskemét, Székesfehérvár, Győr, Debrecen és Szeged költségvetési beszámolói azt mutatják, hogy hatalmasak a tartalékaik.

Debrecen 195 milliárdos költségvetési bevételi főösszege a legnagyobb. A hajdúsági város tavalyi bevételeihez 121 milliárd forint társult. Iparűzési adóból a tervezett 17,7 helyett 15,8 milliárd forint folyt be. Gigantikusak a város 86 milliárd forint összegű beruházásai is, ekkora felhalmozási előirányzatra máshol nincs példa.

Szintén jelentős Szeged költségvetési főösszege, a dél-alföldi városnak 2020-ban 87 milliárd forint bevétele volt. Iparűzési adóból 10 milliárd forint érkezett a tervezett 12 milliárd forint helyett. Helyi iparűzési adóból Győrben folyt be a legtöbb. Ez tavaly több mint 21 milliárd forint volt, nagyjából annyi, mint az elmúlt években, de a tervezettnél 700 millióval kevesebb.