A Deutsche Bank bírálja a Fed inflációs politikáját

2021.06.09. 10:41

Ellentét keletkezett a Fed és a Deutsche Bank között az infláció kezeléséről. Az elmúlt hónapokban a gazdaságok újranyitásával megjelenő pénzromlást a legtöbb jegybankár és elemzőház úgy tekinti, hogy az csak átmeneti jellegű, és hamar elmúlik majd, amint az annak kialakulásában szerepet játszó egyedi tényezők elmúlnak.

A német pénzintézet szakértői szerint azonban az infláció egy időzített bomba, nem fog elmúlni, és emelkedése az egész globális gazdaságra pusztító hatással lesz.

A befektetési bank szakértői ezért figyelmeztették a gazdaságpolitikai döntéshozókat, hogy hiba csak a gazdaságélénkítő lépésekre koncentrálni és az inflációs várakozások kedvezőtlen hatásait figyelmen kívül hagyni, ez ugyanis legkésőbb 2023-ban már súlyos gondokat okozhat, írta a napi.hu.

Kapcsolódó

Válaszút előtt a Fed: marad a lazítás avagy jön a szigorítás?

Áprilisban akár egymillió új munkahelyet is teremthetett a gazdaság.

Az amerikai monetáris politikáért felelős Fed úgy döntött, hogy nagyobb toleranciát ad az inflációval szemben, mindaddig, amíg a gazdaság tartós fellendülésének egyértelmű jelei nem érkeznek. A Deutsche Bank elemzői szerint a most jelentkező inflációban szerepet játszanak az agresszív élénkítő csomagok és a gazdasági folyamatok változásai is, az amerikai központi bank azonban nincs felkészülve arra, hogy reagáljon erre. A német pénzintézet úgy látja: a Fed mostani álláspontjából az következik, hogy az infláció 2023-ig ismét lendületet vesz majd, ez pedig a társadalom legsérülékenyebb rétegeit veszélyezteti.

Ismert, hogy az amerikai kongresszus által eddig elfogadott gazdasági mentőcsomagok értéke elérte az 5 billió dollárt, miközben a Fed megduplázta mérlegfőösszegét, amely már lassan eléri a 8 billió dollárt. Az élénkítés jelenleg is tart, egy olyan negyedévben, amikor az előrejelzések szerint a gazdaság éves szinten 10 százalékos ütemben nőhet, s havonta csaknem félmillió új munkahely keletkezik az amerikai gazdaságban.