Brutális teljesítményű duzzasztógát-turbinákat helyeztek üzembe Kínában

2021.06.28. 16:19

Működésbe léptek az egy gigawattos turbinák a Pajhotan (Baihetan) duzzasztógáton. Ilyen teljesítményű turbinákat először helyeztek üzembe a világon, 14 másik sorakozik fel melléjük, amikor az erőmű jövő év ilyenkorra elkészül. A Pajhotan a világ második legnagyobb kapacitású ilyen létesítményévé válik. Kettőt lehet találni, hol működik a világ legnagyobb duzzasztógátja. Nem kell messzire menni: Kínában, a Hupej tartományban 2003 óta működő Három-szurdok-gátról van szó, amelynek beépített kapacitása 22,5 gigawatt. A Pajhotan „csupán" 16 gigawattal büszkélkedhet.

A 289 méter magas, 16 darab egy gigawattos termelőegységgel rendelkező Pajhotan a kapacitását tekintve évente 62,4 millió megawattórány energiát termel majd, ami a rekordtartó Három-szurdok-gát 103,1 millió megawattórányi tavalyi teljesítménye mellett így is eltörpül. 

A Jangce folyót keresztező, Jünnan és Szecsuan tartomány határán álló vízerőmű segítségével becslések szerint várhatóan évente 19,68 millió tonna szén takarítható meg, és  51,6 millió tonnával csökkenthető a széndioxid-kibocsátás – írja az MTI a kínai állami média nyomán. 

Miközben a világ egyes országaiban a vízerőművek elsősorban környezetvédelmi és mezőgazdasági aggályok miatt kezdenek háttérbe szorulni, Kínában a duzzasztóművek építésével igyekeznek mérsékelni a szén, a kőolaj és a földgáz használatát. A világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Kína 2030-ra tűzte ki a kibocsátás tetőzésének elérését, 2060-ra pedig azt, hogy karbonsemlegessé válik.

Hszi Csin-ping kínai elnök is gratulált az üzembe helyezéshez, amit áttörésnek nevezett Kína csúcskategóriás berendezésgyártásában – jegyezte meg a South China Morning Post