Oszkár
20 °C
29 °C

Béremelés lesz a Postánál

2021.06.28. 17:32

Három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló megállapodást kötött a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel. A postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak. Ezen túlmenően a vállalat megemelte az idei évi, lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét is.

A bérmegállapodást 2021. június 28-án írta alá vállalat vezérigazgatója, valamint a két érdekképviselet, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének vezetője.

  A hivatalos eseményen részt vett a nemzeti pénzügyi és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár is.

Az, hogy a járvány ideje alatt is zavartalanul működött egy olyan fontos közszolgáltatás, mint a postai szolgáltatás, a munkatársak elkötelezett, kitartó munkája és helytállása nélkül nem valósulhatott volna meg, ezért köszönet és hála illeti őket. A mostani többéves és kiszámítható bérfejlesztés elismeri az elmúlt időszakban hozott áldozatokat

– hangsúlyozta Juhász Edit. A három évre szóló bérmegállapodás szerint idén július elsejétől egységesen 4 százalékos mértékű alapbér-fejlesztés jár minden postai munkavállalónak. Ezen kívül a munkáltató 2021-re megemelte lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra. A munkavállalók a júliusi fizetésükkel, azaz augusztus elején kapnak először megemelt bért, ezen felül – szintén augusztusban – az éves elismerés összegének felét is, azaz bruttó 150 ezer forintot utalja a munkáltató. A béren kívüli juttatás másik felét december elején kapják kézhez a munkatársak.

A 2021-2023 közötti időszakra szóló megállapodás szerint a 3 év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére. A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal növekszik a postások alapbére. A következő évekre szóló béremelések részletes szabályait később határozzák meg a felek.

Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a Covid-elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.