London kereskedelmi egyezmények megkötésére törekszik

2021.06.30. 12:53 Módosítva: 2021.06.30. 12:53

Amióta az Egyesült Királyság elhagyta az uniót, jelentősen esett az Európai Unióba irányuló exportja. Közben a britek Kínából származó importja több mint negyedével nőtt. London célja, hogy minél több szabadkereskedelmi szerződést kössön. 

Kapcsolódó

Brexit: a britek kilépése az Európai Unióból

A britek többsége a 2016 júniusában tartott népszavazáson az unióból való kilépésre szavazott. A brexit sorozatos halasztások után 2019-ben válhat valósággá.

London legnagyobb külkereskedelmi partnere az Amerikai Egyesült Államok. A London és Washington között formálódó egyezség kényes pontjai a mezőgazdaság, a gyógyszeripar, az e-kereskedelem, valamint a pénzügyi szektor, amely a brit GDP 7 százalékát teszi ki, írta a Novekedes.hu.

Kapcsolódó

Londoni elemzők 7 százalékos brit GDP-növekedést várnak ez évre

Az enyhítések lendületet adnak a gazdaságnak.

London Tokióval megállapodott arról, hogy átfogó gazdasági partnerségi megegyezést kötnek. Az új egyezmény elsősorban a digitális, az adat- és a pénzügyi szolgáltatások területén, valamint az élelmiszer- és italgyártás, illetve a brit kreatív ipar számára jelent számottevő kedvezményeket. A megállapodásban a japán fél vállalta, mindent megtesz azért, hogy a britek mielőbb csatlakozhassanak a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezethez. Ez a társulás a világkereskedelem 13 százalékát fedi le.

Ausztráliával már megkötötték a megállapodást, amelynek az értelmében az olyan brit termékek, mint az autók, a whisky, a keksz és a kerámia olcsóbban juthatnak az ausztrál piacra, növelve a versenyképességet.