A tisztaság miatt robbantottak Nyírbátorban
Idén nyáron fejeződnek be az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari gyárának első körös – 5 milliárd forint értékű – bővítési munkálatai. Tavaly áprilisban jelentették be, hogy az Unilever harmadával bővíti az üzem alapterületét, hogy aztán az egység termelési kapacitása a negyedével, a foglalkoztatottak létszáma pedig közel 10 százalékkal nőjön.
![Dron 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3931/39313/393136/39313603_da2cd5fc5f1a115767a549e2c528c103_wm.jpg)
A beruházás érdekessége, hogy a cég szándéka az volt, hogy a bővítés során ne szállítsanak hulladékot a hulladéklerakóba. Ez ebben az esetben azt jelentette, hogy a telephelyen korábban robbantásos módszerrel elbontott korszerűtlen silókból és épületekből származó összes bontási törmeléket ledarálták, majd teljes egészében felhasználták az új építkezések során.
Az üzem működése is környezetkímélő: a keletkező szennyvíz mintegy 40 százalékát újra felhasználják, a maradékot pedig teljes mértékben a gyárban szűrik és tisztítják, mielőtt visszaengednék a környezetbe. A gyárban előállított késztermékek csomagolóanyaga 70 százalékban újrahasznosított műanyagból készül, a hálózati villamos energia pedig 100 százalékban megújuló forrásból származik.
![Domestos 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3931/39311/393115/39311521_dd3d3fffa96ebc56a601ecbe5c11fe6a_wm.jpg)
A brit-holland anyavállalat európai üzeme 2020-tól 2022-ig terjedő időszakban egy 11.000 négyzetméteres csomagolócsarnokkal, hat új gyártósorral és egy 8.000 négyzetméteres, korszerű, automatizált magasraktárral bővül. A bővítést követően a nyírbátori üzem lesz globálisan a vállalatcsoport második legnagyobb hatékonysággal működő háztartásvegyipari gyára, továbbá itt készül majd a cég régiónkban forgalmazott háztartásvegyipari termékeinek 90%-a.