Lassan csökken a moratóriumban lévő hitelállomány

2021.08.14. 08:22

Mindössze 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni tavaly év vége óta, 1,3 millió kölcsönt azonban még mindig nem törlesztenek – adta hírül a Népszava szombati cikke nyomán az MTI. 

A lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján azt közölte, december óta a vállalati hitelek közül 20 ezer került ki a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret pedig továbbra sem fizetnek. 

A statisztika még a májusi állapotokat tükrözi, de a bankoktól kapott visszajelzések alapján a nyári hónapokban sem kezdtek el kilépni a moratóriumból az ügyfelek, a nem fizető ügyfelek száma csak apránként zsugorodik. 

A jegybank adatai szerint a teljes lakossági hitelállomány 35, a vállalati kölcsönök 22 százalékát nem törlesztik, ez együttvéve mintegy 4900 milliárd forintot tesz ki. 

A moratóriumra ténylegesen jogosultak körében a nem fizetők aránya jóval nagyobb: a tavaly március 18. előtt folyósított lakossági hitelállomány 49,  a vállalati hitelállománynak pedig 35 százaléka van még mindig moratóriumban.